Nyíregyháza hírei

2014.01.13. 09:23

Hoppon maradt nyugdíjasok: nem hozta a postás a karácsonyi csomagot

Nyíregyháza - A nyíregyházi szépkorúak egy része köszöni, mások hiányolják a karácsonyi csomagot.

Nyíregyháza - A nyíregyházi szépkorúak egy része köszöni, mások hiányolják a karácsonyi csomagot. – Egyedül élő nyugdíjasként örömmel értesültem arról, hogy a polgármesteri hivatal a szeretet ünnepe alkalmából ajándékkal kedveskedik a megyeszékhelyen élő nyugdíjasoknak. Teltek-múltak a napok, hozzám azonban nem csengetett a postás, ezért – adminisztrációs hibára gyanakodva – felkerestem a városháza 101-es szobáját, ahol kiderült: azért nem kaptam karácsonyi csomagot, mert nem felelek meg a kritériumoknak, így nem szerepelek a névsorban – panaszolta hűséges előfizetőnk, az Ipari úton lakó Nagy Józsefné.

– Valószínűsítették, hogy nem egyedül élek a lakásomban, olyan személy is lakik nálam, aki nem nyugdíjas. Közöltem: a gyermekeim már 10 éve elköltöztek, a saját lakásukba vannak bejelentkezve. A férjem meghalt, egyedül élek. A hivatal alkalmazottja sajnálkozását fejezte ki a probléma miatt, de segíteni nem tudott. Szerencsére nem vagyok rászorulva az ajándékcsomagra, de fáj, hogy – önhibámon kívül – rám nem vonatkozik a szülővárosom vezetésének kedves gesztusa – folytatta levélírónk, lapunk közbenjárását kérve.

Január elsejétől nap mint nap érkeznek olvasói jelzések lapunkhoz a nyíregyházi önkormányzat 65 év felettieknek szóló ünnepi ajándékával kapcsolatban. Sokan köszönetüket fejezték ki a városvezetés figyelmességéért, törődéséért, nem kevesen azonban csalódottságuknak adtak hangot, amiért hozzájuk nem csengetett a postás a karácsonyi csomaggal.

Egy 74 éves idős hölgy a Nagyvárad utcáról írt nekünk. Mivel egy fedél alatt (de külön háztartásban, külön kasszán) él a lányával és két unokájával, nem jogosult a csomagra. – Mit befolyásol ez a nyugdíjas mivoltomon? Én miért nem vagyok ugyanolyan megbecsült nyíregyházi nyugdíjas, mint azok, akik kaptak ajándékot?

Több olvasónk azt panaszolta, hogy a megadott telefonszámon, ahol elméletileg jelezhetik a karácsonyi csomaggal kapcsolatos észrevételeiket, gyakorlatilag senkit sem tudnak elérni.

Lapunk megkeresésére a városháza sajtófőnöke, Parillák Gabriella elmondta: a megadott telefonszámon (42/524-585) továbbra is kérhető információ munkaidőben. Ha foglalt, vagy nem tudják felvenni a dolgozók, érdemes többször próbálkozni.

Átvétel, reklamáció: január 15-ig

A csomagra való jogosultság részleteiről dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője adott tájékoztatást: – Mint ismeretes, Nyíregyháza önkormányzata tavaly ősszel új támogatási forma bevezetéséről döntött, nevezetesen, hogy Nyíregyháza idős lakossága évente egyszer a rendelkezésre álló költségvetési keretösszeg év végi maradványa terhére támogatást kapjon. 2013-ban – helyi rendelet alapján – a 65. évet betöltött nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő, legfeljebb kétszemélyes háztartásban élők természetbeni ellátás (hideg élelmiszercsomag) formájában 4000 Ft értékű karácsonyi támogatást kaptak. A nyíregyházi címmel rendelkező 65 éven felüliek névsorát a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kaptuk, az adat­egyeztetések végeredményeként 10 ezren voltak jogosultak a támogatásra. Kilencezer nyugdíjas postai úton vette át a csomagot, akiknél a kézbesítés meghiúsult, azok 2014. január 15-éig a hivatalban átvehetik azt a postai értesítő bemutatásával.

– Január közepéig folyamatosan fogadjuk a lakossági bejelentéseket, és egyeztetjük az adatokat az okmányiroda által vezetett lakcímnyilvántartással. A szabályozás és az eljárás módosításával, valamint a lakosság együttműködésével a fenti problémák a jövőben kiküszöbölhetők – mondta el dr. Krizsai Anita.

KM-PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!