Nyíregyháza hírei

2014.01.17. 11:42

Időzített bomba az úton

Nyíregyháza - Nagyon fontos, hogy a károsultnak kell igazolnia, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy ő bejelenti.

Nyíregyháza - Nagyon fontos, hogy a károsultnak kell igazolnia, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy ő bejelenti. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett 2100 kilométernyi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei úton lényegesen kevesebb kátyú található a korábbi évekhez képest. Az időjárás kegyes, hiszen alig volt télies a klíma. Lesz még ennek böjtje – mondják sokan, amit persze nem szabad készpénznek venni.

Még áprilisban indult el a Generali a Biztonságért Alapítvány Kátyúvadász programja. A weboldalt több mint 12 ezren használták, sőt Csehországból és Szlovákiából is látogatják autósok az információért. A kátyúvadászok eddig közel 500 úthibát fotóztak le országszerte többségében helyi, önkormányzati útszakaszokon, a kátyúk közül pedig sokat meg is szüntettek már a javítási munkákat végzők.

– Amennyiben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett közúthálózaton (településeket összekötő fő- és mellékutak, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszai) kátyúkár éri a közlekedőket, akkor a kárt a károsult személyesen, postai úton vagy e-mailen keresztül is bejelentheti a társaságnál. Ehhez egy kátyúkár bejelentő lapot kell kitölteni, amit a www.kozut.hu oldalról bárki letölthet – említette Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, majd hozzáfűzte: – Nagyon fontos, hogy a károsultnak kell igazolnia, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy ő bejelenti. Tehát, minél alaposabb bizonyítással áll elő, annál gyorsabb és egyszerűbb az ügyintézés.

Pontosan le kell írnia, hol, mikor, mi történt, ha van nála fényképezőgép, esetleg kamerás mobiltelefon, érdemes ott a helyszínen fényképet készítenie, mind a kárt okozó kátyúról, mind a sérült gépjárműről. Csatolhat tanúnyilatkozatot is, illetve rendőrségi helyszínelés esetén a rendőrségi iratot is. A károsultnak kell bizonyítania azt is, hogy az érvényesíteni kívánt kárösszeg miért annyi, amennyit megjelölt (biztosítói kárfelméréssel, javítási számlával, stb.), valamint csatolnia kell a gépjármű forgalmi engedélyének másolatát is. A benyújtott adatok alapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai megvizsgálják és nyilvántartásba veszik a káreseményt. A bejelentések elbírálása, ha nincs szükség hiánypótlásra, akkor átlagosan 10-30 napot vesz igénybe.

A Generali reprezentatív kutatása szerint a hazai autósok 30 százalékának okozott már kárt kátyú, ezt támasztja alá az is, hogy a Generali tavalyelőtt megközelítőleg 200 millió forint kártérítést fizetett ki kátyúkárok miatt. Leggyakrabban a jármű abroncsát érte sérülés, de számos alkalommal fordult elő a lengéscsillapítóban, keréktárcsában vagy a tengelyben is kár. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legveszélyesebbek az új, de mély kátyúk, melyek éles pereme szálszakadást okozhat a gumiabroncsban, ami később durrdefekthez vezethet, de gyakran keletkezik tengelytörés is a járműben. Az autósok ráadásul sokkal rosszabb helyzetben vannak a téli időszakban, hiszen a csúszós utakon és a nehezebb látási viszonyok közepette nem mindig sikerül kikerülniük a kátyúkat.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!