Nyíregyháza hírei

2014.01.06. 14:40

Kiképezték a nyugdíjasokat

Nyíregyháza - Kampányt indított a Bűnmegelőzési Osztály, a nyugdíjas egyesületek vezetői és az egyházak vállalták, hogy továbbadják a jó tanácsokat.

Nyíregyháza - Kampányt indított a Bűnmegelőzési Osztály, a nyugdíjas egyesületek vezetői és az egyházak vállalták, hogy továbbadják a jó tanácsokat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az áldozattá válás szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportokra, így a gyermek- és az időskorúakra. Néhány hete „Idős bűnmegelőzési kortárs-segítők” címmel programsorozatot indított a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, a főkapitányságon tartott bűnmegelőzési előadáson a város nyugdíjas egyesületeinek vezetői és a nagyobb egyházak helyi képviselői is jelen voltak. A résztvevők vállalták, hogy – a rendőrség kampányát segítve – a hallott információkat hitelesen és minél több embernek továbbadják.

– Fontos, hogy a szépkorúak tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszélyekkel, valamint azzal, hogyan lehet megelőzni az ellenük irányuló bűncselekményeket. A legfontosabb tudnivalókról több bűnmegelőzési kisfilmet is készített a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság – mondta el érdeklődésünkre Fülöp Gergely r. őrnagy, szóvivő, aki közölte: az utóbbi időben megyénk több településén ismételten előfordultak olyan bűncselekmények, melyeknek sértettjei időskorú személyek voltak.

Videó: police.hu

Áldozattá válásuk abból is adódik, hogy az idősek általában kiszolgáltatottabbak, gyengébbek, jóhiszeműek, sok esetben óvatlanok, illetve részükről egy erőszakos bűncselekmény során nagyobb ellenállás nem várható. Ezzel tisztában vannak a bűnözők is, ezért válnak az idősek elsődleges célponttá akár a tömegközlekedési eszközökön, közterületeken, piacokon, sőt olykor a saját otthonukban is.

Sokba kerülhet a hiszékenység

Az egyik leggyakoribb bűncselekmény az ún. „trükkös” lopás, amikor az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg az időseket (nem ritkán bekéredzkednek a lakásba), majd meglovasítják az értékeiket. Az idős, nyugdíjas emberek többsége magányosan és egyedül lakik. Ők gyakran nem is gondolják, hogy az elkövetők rossz szándékkal keresik fel őket, éppen ezért fontos, hogy a hozzátartozók, szomszédok jobban odafigyeljenek rájuk, és felhívják a figyelmüket az őket érhető veszélyekre!

Gyanús körülmény esetén, vagy ha bűncselekmény áldozatává váltak, azonnal hívják valamelyik rendőrségi segélykérő számot (107, 112), a feljelentést követően pedig felkereshetik az Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatát (Nyíregyháza, Kereszt u. 9.), ahol többféle szolgáltatással tudják enyhíteni a sérelmükre okozott károkat.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!