Nyíregyháza hírei

2014.01.31. 08:05

Nagyon drága mulatság a lógás

Nyíregyháza, Záhony - Az iskoláztatási támogatás megvonásának lehetősége csökkentette az iskolai hiányzások számát.

Nyíregyháza, Záhony - Az iskoláztatási támogatás megvonásának lehetősége csökkentette az iskolai hiányzások számát. – Fontos és jó eredményeket hozó döntés volt, hogy a kormány 2010-ben a családi pótlék (iskoláztatási támogatás) folyósítását az iskolalátogatáshoz kötötte, hiszen az eltelt három évben jelentősen csökkent az igazolatlan hiányzások száma az alap- és középfokú oktatási intézményekben – jelentette be Nyíregyházán tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós elmondta: a bevezetés után első évben 22, a másodikban 15, míg a harmadikban már 30 százalékkal csökkent az iskolai igazolatlan hiányzások száma az előző esztendőkhöz viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 28 ezertől 18 ezerrel kevesebb gyerek hiányzik a tanítási órákról.

Az érdekeiket szolgálja

– Nagyon sok kritika ért minket a szigorítás bevezetése miatt, mert azt mondták, hogy ez szegénységellenes lépés, s nem segítjük a nehéz sorsú családokat. Ezzel ellentétben az intézkedés különösen a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szempontjából fontos, hiszen felzárkózásuk alapja az, ha iskolába járnak. Olyan kötelezettséget állítottunk fel számukra, ami a hátrányaikat csökkentő tanulás fontosságát erősíti - hangsúlyozta az államtitkár.

– Hosszú távon az ő érdeküket szolgálja, ha tanulnak, szakmát szereznek, s nem szorulnak majd segélyre, hanem saját magukat, a családjukat is képesek lesznek eltartani.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!