Nyíregyháza hírei

2014.01.18. 10:43

Portré: Gerliczki András irodalomtörténész - Hasas Pasas álnéven kritizált

Nyíregyháza - A fáradhatatlan és sokoldalú tanár és irodalomtörténész nagyon büszke a tanítványaira.

Nyíregyháza - A fáradhatatlan és sokoldalú tanár és irodalomtörténész nagyon büszke a tanítványaira.

Gerliczki András irodalomtörténészt, főiskolai oktatót mutatta be nemrégiben az Alkotó tagtársak portrésorozat keretében a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, aki a civil szervezet oszlopos tagja, irodalomtörténeti konferenciák, emlékülések állandó előadója, aki az ifjú tehetségek felkarolásában is fáradhatatlan.

Gerliczki András 1963-ban született Nyíregyházán, a benkőbokori tanyasi általános iskolában tanult meg írni, olvasni. – Máig a legjobb iskolámnak tartom! A 2-es Gyakorló Általános Iskolába jártam és a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában érettségiztem, ahol később két évig magyar tanítottam.

– A Debreceni Egyetemen magyar-történelem szakon végeztem, 17 évig a Nyíregyházi Főiskola Irodalom Tanszékén tanítottam, Tudományos Diákkört vezettem, segítettem a hallgatók szépirodalmi, kritikai, tudományos próbálkozásait – mesélte András, aki jelenleg a Nyíregyházi Főiskola Képzési Intézetében tanít, és nagyon büszke az írással, művészettel ismerkedő tizenéves tanítványaira, akikkel íróiskolát, színjátszókört, újságíróiskolát csinál.

2008-ig csak kritikákat, irodalomtudományi tanulmányokat publikált, az utóbbi években szépirodalmat (verseket, novellákat, esszéket) is ír. Élete fontos korszaka a Vörös Postakocsi folyóirat, amelynek négy éven át munkatársa, tipográfusa, és Hasas Pasas álnéven étteremkritikusa volt.

– Tanulmányaim elsősorban a költészettel foglalkoznak. 2013-ban a könyvhéten jelent meg Kurucz Gyula írói világa című monográfiám a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület kiadásában. Szabadidőmet az olvasás, a gasztronómia, a gombászás-természetjárás és a kutyámmal való foglalkozás tölti ki – mondta Gerliczki András.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!