Nyíregyháza hírei

2014.01.16. 19:30

Támogatások nevelőszülőknek

Nyíregyháza - Januártól majd másfél ezer nevelőszülő juthat teljesen új háztartási gépekhez.

Nyíregyháza - Januártól majd másfél ezer nevelőszülő juthat teljesen új háztartási gépekhez.

Hazánkban ma mintegy 21500 gyermek és fiatal felnőtt él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük több, mint nyolcezren gyermek– és lakásotthonban. A gyermekvédelmi törvény alapján január elsejétől elsődlegessé válik a nevelőcsaládban történő elhelyezés. A jelenleg gyermekotthonban élő, mintegy 2430 fő 12 év alatti gyermek nevelőszülőkhöz történő átgondozása pedig fokozatosan, 3 év alatt valósul meg, elsőként a 3 év alatti életkorú gyermekek családba kerülésével.

Nagy segítség a szülőknek

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 89 millió forinttal támogatja a nevelőszülők munkáját. Több mint 1200 nevelőszülő juthat új mosógéphez, hűtőgéphez, porszívóhoz, mikrohullámú sütőhöz. A tárca a fokozott igénybevétel miatt gyorsan elhasználódó háztartási eszközök cseréjével is segíteni kívánja a gyermekek ellátását – fogalmazott dr. Vinnai Győző kormánymegbízott.

– A foglalkoztatási jogviszony bevezetésével 5750 nevelőszülőnek tevékenysége alapján biztosított lesz a havi jövedelme és nyugdíjjogosultsága. Közülük jelenleg több mint 3000 nevelőszülő semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezik. Nekik jelenti a legnagyobb segítséget a kormány intézkedése, amelynek köszönhetően a jövőben a nevelőszülői tevékenységük alapján ők is foglalkoztatottá válnak és tevékenységük szolgálati időnek minősül, így ezután nyugdíjra lesznek jogosultak.

– Az intézkedés vonzóbbá teszi a nevelőszülői hivatást, ugyanakkor emeli annak szakmai színvonalát, elismertségét – nyilatkozta Németh Péter Gábor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Szabolcs–Szatmár-Bereg megyei kirendeltségének igazgatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szerdai, közös sajtótájékoztatóján.

Egészséges embereket nevelni

A nevelőszülők munkatársak és kollégák is lettek egyben, egy cél lebeg mindannyiuk szeme előtt, mégpedig hogy mindent megadjanak fogadott gyermekeiknek, szép napokat varázsoljanak életükbe, hogy aztán a jelenlegi csemeték később kész felnőttként kerüljenek ki a nagyvilágba – fejtette ki véleményét Hajnal Beáta, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, megyénkben a törekvéseket siker koronázta. – Biztonságot teremthetünk számtalan megyebeli család életében, ami a gyermekek és nevelőszülőik számára egyaránt boldogságot ad.

A jövőben azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb családon segíteni tudjunk. Szabolcs–Szatmár-Bereg megyében két állami fenntartású nevelőszülői hálózat működik, 551 nevelőszülőnél 1193 gyermek nevelkedik. A háztartási gépek cseréjéből 182 nevelőszülő részesül, így 128 db mosógép, 32 db hűtőgép, 17 db mosogatógép és 7 db porszívó és mikrohullámú sütő kerül szétosztásra.

– Tizennégy éve vagyok nevelőszülő, jelenleg négy gyermekem van, összességében már tíz gyermeket neveltem fel. Beteg fiam miatt húsz évet voltam GYES-en, így ez a lehetőség hatalmas segítségemre válik, nagyban megkönnyíti majd családom életét – válaszolta meghatódva Havacs Károlyné nevelőszülő, aki egy mosogatógépet vehetett át ajándékként.

– Két hónapos korom óta élek nevelőszüleimnél testvéreimmel. Őket tekintem családomnak, sokat segítettek nekem az életben, nagyon boldog vagyok mellettük – fogalmazott a tizenhét esztendős Jónás Julianna, aki Vásárosnaményban él és szabadidejében szavalással foglalkozik.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes átadás lezárásaként néhány fiatal adott elő ismert dalokat, e mellett zongorabemutató és szavalás is színesítette az amúgy is meghitt eseményt.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!