Nyíregyháza hírei

2014.02.14. 16:12

Ismert és elismert szervezete Európának

Nyíregyháza - Az elmúlt 21 év eredményeit és a jövő feladatait összegezték a Kárpátok Eurorégió 40. ünnepi tanácsülésén pénteken Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Az elmúlt 21 év eredményeit és a jövő feladatait összegezték a Kárpátok Eurorégió 40. ünnepi tanácsülésén pénteken Nyíregyházán. A találkozón a lengyel, a román, a szlovák és az ukrán delegáció tagjai is tájékoztatást adtak a legfontosabb feladataikról, a jelenleg futó projektek állásáról és a szervezet 2014–2020 közötti prioritásairól.

A szervezet leköszönő elnöke, a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár az ülés előtti sajtótájékoztatón azt mondta, a több mint két évtizedes múlttal rendelkező szervezet számos sikert könyvelhet el, prof. dr. Süli-Zakar István senior tanácstag pedig úgy fogalmazott: a Kárpátok Eurorégió az egyik legismertebb és legelismertebb szervezet Közép-Kelet-Európában.

– Az elmúlt 21 év alatt számos geopolitikai eredményt tudtunk felmutatni, ezeknek kézzel fogható eredményei vannak a határon átnyúló kapcsolatok ápolása terén. Komoly siker volt az Élő Tisza program is, amelyben 14 ország 41 résztvevője dolgozott a Felső-Tisza és mellékfolyói határokon átnyúló árvízvédelmi koordinációján. – A professzor arról is beszélt, hogy az induláshoz képest sokat változott a szervezet helyzete, hiszen Ukrajna kivételével azóta valamennyi résztvevő ország uniós tagállam lett, ez pedig nemcsak az egymáshoz fűződő viszonyaikat, de a rendelkezésre álló források rendszerét is módosította. Elhangzott: az Európai Unió következő támogatási időszaka újabb fejlődési lehetőségeket biztosít a szervezet számára, ezek célja a gazdasági és társadalmi potenciálok kihasználása. Az ülés végén eldőlt, hogy a Kárpátok Eurorégió Tanács új elnöke a lengyel Józef Jodłowski lett.

– A Kárpátok Eurorégió nagyon fontos területe Európának, az északi és déli területek köz- és vasúti összekötése nagyban felgyorsítaná a fejlődést. Ezért kiemelt feladat az infrastruktúra fejlesztése, a jelenleg zajló programok felgyorsítása – mondta az új elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!