Nyíregyháza hírei

2014.02.25. 11:42

Kutatják a hon múltját

Nyíregyháza - Lelkes lokálpatriótáknak, helytörténészeknek köszönhetően a történelem sok titkára fény derült már.

Nyíregyháza - Lelkes lokálpatriótáknak, helytörténészeknek köszönhetően a történelem sok titkára fény derült már.

Kíváncsiak vagyunk valamennyien lakóhelyünk múltjára. Érdekel bennünket őseink története, honnan indultak, hogyan éltek, milyen sors jutott osztályrészül dédapáinknak, nagyapáinknak. Szeretnénk arra is választ kapni, vajon a településünkön élt egykori emberek milyen szerepet töltöttek be a magyar történelem alakulásában. Lelkes lokálpatriótáknak, helytörténészeknek köszönhetően sok titokra fény derült már ezekben a kérdésekben. Kemecsén immár tíz éve minden tavasszal rendeznek helytörténeti konferenciát, feltárva a város múltját, fejlődését, híres embereinek munkásságát.

Az idei konferencia apropóján arról faggattuk dr. Szabó Gézát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület elnökét, hol tart napjainkban a helytörténeti kutatás, van-e még jelentősége a XXI. században?

Nincsenek tabutémák

- A szülőföld története mindig is érdekelte az embereket, bár a helytörténeti kutatásokat nagymértékben meghatározták a fennálló gazdasági-társadalmi rendszerek. Emlékezzünk csak vissza az 1960-as és 1970-es évekre, amikor a helytörténeti kutatások főleg a termelőszövetkezetek és az ipari üzemek múltjára korlátozódtak, azoknak a krónikái tükröződtek vissza, és elsősorban a sikerekről számoltak be - magyarázta az egyesület elnöke. - A rendszerváltás után átalakult a gazdasági struktúra, megszűntek a téeszek, nagyon sok ipari üzem is eltűnt. Mindezek ellenére nem csökkent a honismereti kutatások iránti igény, sőt növekedett. 1990 után ugyanis jobban kiszélesedtek a kutatási lehetőségek, hiszen már fel lehetett tárni a „málenkij robot” tragédiáját, 1956 helyi eseményeit, s lehetett kutatni a nemesi családok és az egyházi személyek munkássága után is. Ráadásul a rendszerváltás után a helytörténeti vonatkozásokkal már nem felülről, központi parancsra kellett foglalkozni, hanem belső igény késztette erre az amatőr és a profi kutatókat.

A további részletek a kelet.hu-n és a  Kelet-Magyarország 2014. február 25-i számában olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!