Nyíregyháza hírei

2014.03.28. 14:59

Egészségedre, de maradj meg józannak!

A mesebeli szegénylegény három nap, három éjjel gyalogolt, majd a sárkánnyal is megküzdött, hogy kulacsát megtölthesse az élet vizével. A mai embernek csak egy mozdulatába kerül, s a nemes nedű a bolti polcról a kosarába vándorol.

A mesebeli szegénylegény három nap, három éjjel gyalogolt, majd a sárkánnyal is megküzdött, hogy kulacsát megtölthesse az élet vizével. A mai embernek csak egy mozdulatába kerül, s a nemes nedű a bolti polcról a kosarába vándorol.Az élet vize, azaz aqua vitae – így nevezték a pálinkát Károly Róbert idején, és a korabeli források szerint valóban gyógyító erőt tulajdonítottak a gyümölcspárlatnak. Erzsébet királyné a köszvényét orvosolta vele, az udvari szolgák sebfertőtlenítésre, gyomorbántalmakra, fogfájás enyhítésére használták.

- A népi gyógyászatban széles körűen alkalmazott pálinka jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, nem véletlenül kapta az Elixír nevet a cégünk elsők között megalkotott termékcsaládja – reagál a fentiekre Lakatos Gergely, Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója.

Gyorsan hozzáteszi: orvosilag ugyan nem igazolt a fenti állítás, mi mégis az elődök megfigyeléseinek hiszünk, a pálinkafőzdében terjengő illatok és a testet-lelket kellemesen átjáró zamatok varázserőre engednek következtetni. Ha gondolatban végigjárjuk, milyen úton-módon jön létre a palackok tartalma, belátjuk, nem túlzás a csodálatos jelző.

Selejtet a kukába

Hazánk földrajzi adottságai: a tápanyagban gazdag talaj és a gyümölcstermesztésre alkalmas éghajlat megfelelő cukor és sav arányú, kellemesen telt aromájú termésekkel borítja be a magyarországi fákat. Némely tájegység kiemelkedően alkalmas bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, az itt készített pálinkát eredetvédett termék jelzővel illetik. Ilyen a Szatmári szilvapálinka, a Szabolcsi almapálinka, az Újfehértói meggypálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Békési szilvapálinka és a Gönczi barackpálinka.

– Az alapanyag minősége kulcsfontosságú – hangsúlyozza Lakatos Gergely és hosszan ecseteli „a selejtgyümölcs pálinkának még jó lesz” régi szemlélet elavultságát. - Rothadó, penészes gyümölcsből lehetetlen jó pálinkát főzni – árulja el a hungarikumként ismert termékek kiválóságának egyik titkát, majd beavat a következőbe: a hozzáértő, elkötelezett szakemberek tudása és tapasztalata is kiemelt jelentőségű a végeredmény szempontjából. Ha ehhez hozzátesszük a korszerű berendezéseket és a napjainkban létfontosságúnak számító kereskedelmi, illetve marketingmunkát, meg is fejtettük a rejtélyt.

Tulipános koccintás

De itt még nincs vége a pálinka-misztikumnak. A nemes itókát hűtés nélkül, 18-20 °C-on, lehetőleg tulipánformájú - alul öblös, felül összeszűkülő - pohárból fogyasszuk, amely kialakításából adódóan a párlatot az orrunkhoz irányítja. A pálinkát kortyonként érdemes ízlelgetni, hiszen a nyelvünknek fokozatosan hozzá kell szokni az intenzív ízhez, hogy érezhessük a gyümölcs valódi zamatát.

– A pálinka hungarikum, ezt szem előtt tartva, mértékkel és kulturáltan poharazgassunk – hívja fel a figyelmet Lakatos Gergely, majd az elhangzottak alátámasztásaként a fény felé tart egy Elixír-terméket. A palack címkéjének hátoldalán, így pálinkával telve is áttetszik a cég mottója: Igyad az egészségedre, de maradj meg józannak, hogy mindig helyesen tudj gondolkodni!

Mit nevezünk pálinkának?

A jelenleg hatályban levő rendelet szerint a pálinka szó csak azon terméken alkalmazható, amely kizárólag gyümölcsből, illetve szőlőtörkölyből készült erjesztéssel és lepárlással, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz. Magyarországon termő gyümölcsből ill. szőlőtörkölyből készült, Magyarországon párolták és palackozták. Kizárólag sárgabarack esetén 4 osztrák tartomány is jogosult a pálinka megnevezés használatára. Alkoholtartalma legalább 37,5 %, legfeljebb 86% (V/V).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!