Nyíregyháza hírei

2014.03.27. 18:51

Elkészült a legmagasabb pont

Nyíregyháza - Új mérföldkövéhez érkezett a 15 milliárd forintos Tömbkórház projekt.

Nyíregyháza - Új mérföldkövéhez érkezett a 15 milliárd forintos Tömbkórház projekt.

Száz szempár tekint a magasba, figyelik, ahogy húsz méter magasan a szél játszik a bokréta szalagjaival. A mozdulatlanságba merevedett daruk, a néma munkagépek jelzik, az építők és építtetők ünnepe a csütörtök délelőtt a Jósa András Oktatókórházban. A 15 milliárdos megaberuházás első épületének, az Onkológiai Centrum csaknem 9 ezer négyzetméteres tömbjének legmagasabb pontjának elkészülte újabb mérföldköve az ország egyik, a megye legnagyobb egészségügyi fejlesztésének.

Ezer cölöp a földben

A tavaly augusztusi kivitelezői szerződés aláírása után a Magyar Építő Zrt. vette birtokba a területet és elkezdődhetett az építkezés, vagyis inkább a bontás. Az októberi alapkőletételig több mint 15 ezer négyzetméter elavult, különálló épület vált a múlt emlékévé.

– Másfél hónap alatt ezer cölöpöt fúrtak itt le, ez volt az egyik legveszélyesebb munka. Féltünk attól, hogy rosszak a talajviszonyok, a talajvíztől, vagy ahol agyagra számítunk ott homok lesz és fordítva. Sóhajtottam egy nagyot, amikor december 21-én felment a gép a gödör oldalán – eleveníti fel egyik legemlékezetesebb pillanatát a munkálatoknak Hollós István, a kivitelező cég termelési igazgatója. Az időjárás is a kegyesnek bizonyult, így egyetlen nap sem kellett állnia a munkának, a választott technológia mínusz 15 fokig tette lehetővé az építkezést.

Az alapkő elhelyezése és a bokréta magasba emelése közötti időszakban 450 szakember 150 nap és 315 ezer óra leforgása alatt 20 ezer köbméter betont és 2200 tonna vasat használt fel ahhoz, hogy az épületek szerkezetileg elkészüljenek. A tíz betonkeverő mixer autó már 2500 fordulón van túl, a többszáz kilós elemek mozgatásában 6 toronydaru manőverezik az építkezés területén, amelyek munkáját a modern technológiához igazodva időközönként kisegítő autódaruk teszik teljessé.

Az onkológiai tömb bunker-szárnyának építésénél egy speciális szerkezetet, úgynevezett vastagfalú sugárvédő vasbeton szerkezetet használtak az ehhez kapcsolódó zsaluzási és betontechnológiával együtt.

További részletek a www.kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország március 28-ai számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!