Nyíregyháza hírei

2014.03.30. 13:57

Épületes viták helyett megoldást!

Nyíregyháza - Az építőipart különösen nyomasztó körbetartozás felszámolása a cél.

Nyíregyháza - Az építőipart különösen nyomasztó körbetartozás felszámolása a cél.

Új, speciálisan az építőiparban felmerülő jogviták rendezésére szolgáló lehetőséget kínál a Teljesítésigazolási Szakértő Szerv (TSZSZ), amely a kereskedelmi és iparkamarák mellett független szervezetként működik.

A 2013 őszén alakult szerv az építőiparban elterjedt lánctartozások elleni hatékony fellépéshez teremti meg a lehetőséget. Létrehozásának célja, hogy felgyorsítsák a vitás helyzetek megoldását, ezzel csökkentsék az építőipari körbetartozást.

A szervezet minden olyan vitás helyzetben, ahol az érintett fél kéri, kiküldi az építkezésre három – az adott ügyben leginkább jártas – igazságügyi szakértőjét, akik megvizsgálják, hogy a teljesítésigazolás visszatartása mennyire jogos.

Elismert építőipari szakemberekről beszélhetünk, akiket az illetékes szakminisztérium nevez ki. Jelenleg 185-en vannak, közülük 10 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei.

Gyorsított eljárással

A vita gyors lezárásának az alapja, hogy a szakértőknek 30, bonyolultabb esetekben 60 napon belül kell elkészíteni a szakvéleményt. A korábbiakhoz képest az is változás, hogy az ilyen jellegű pereket a bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja, s így egy ilyen szakértői állásfoglalás birtokában már a per elején kérheti a károsult a vitatott összeg kifizetését. Ez különösen az alvállalkozói kör számára lényeges, nem véletlen, hogy a Teljesítésigazolási Szakértői Szervezet működését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja.

Az eljárás kezdeményezése

Az eljárás az építészeti-műszaki tervezési, építési, kivitelezési szerződésben meghatározott helyszín szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) kezdeményezhető. Amennyiben a vitatott szerződés illetve a teljesítés helyszíne több kamara illetékességi területére is kiterjed, akkor az eljárást kezdeményező fél székhelye szerint illetékes kamaránál, vagy az MKIK-nál kezdeményezhető az eljárás. Az MKIK-hoz elektronikusan a [email protected] e-mail címen.

További információkat a www.szabkam.hu, vagy www.mkik.hu oldalon található, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv menüpontban.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!