Nyíregyháza hírei

2014.03.13. 10:23

A legszebb arcát mutatta a magyarság

Nyíregyháza  – Három himnusz-szerű irodalmi alkotása van a magyarságnak: a Himnusz, a Szózat és a Talpra, magyar...!, ami valójában hivatalosan a Nemzeti dal címet kapta – kezdte ünnepi beszédét csütörtökön dr. Jánosi Zoltán rektor azon az ünnepségen, amelyet a Nyíregyházi Főiskola rendezett az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc 166. évfordulója alkalmából.

Nyíregyháza  – Három himnusz-szerű irodalmi alkotása van a magyarságnak: a Himnusz, a Szózat és a Talpra, magyar...!, ami valójában hivatalosan a Nemzeti dal címet kapta – kezdte ünnepi beszédét csütörtökön dr. Jánosi Zoltán rektor azon az ünnepségen, amelyet a Nyíregyházi Főiskola rendezett az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc 166. évfordulója alkalmából. Petőfi Sándor közismert verséből a következő sorokat emelte ki: „Mit rákentek a századok,/ Lemossuk a gyalázatot!”.

– Vajon mire gondolhatott a költő? Ha kikapunk a harcban, az nem gyalázat, csupán győzött a jobb, az erősebb – folytatta az ünnepség szónoka. – Petőfi Sándor gondolhatott a tatárjárásra, amijkor széthúztak a nemesek, nem segítettek a királynak. Eszébe juthatott Nándorfehérvár, Mohács időszaka, amikor napirenden voltak a főúri torzsalkodások, a nemesek nem fogtak össze az ország megvédése érdekében. Bár Petőfi már nem tudhatott róla, de gyalázta, amilyen sors jutott Radnóti Miklósnak, s ugyancsak szégyen 1956 idején a tömegbe lövetés, majd a megtorlás. Tehát volt mit lemosni Petőfi korában, de sajnos ma is lenne mit lemosni, s erre szolgálnak a nemzeti ünnepek. Március 15. a legmagyarabb ünnep, 1848-ban és 1956-ban a magyarság a legszebb arcát mutatta meg, s lemosta a nevéhez tapadt gyalázatot. Mi is ilyenek vagyunk, ilyenek akarunk lenni. A Nyíregyházi Főiskola pedig úgy tud hozzájárulni a progresszióhoz, hogy hatékonyabbá teszi az oktatást, a képzést.

A további részletek a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország 2014. mácius 14-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!