Nyíregyháza hírei

2014.05.04. 21:17

Izzasztó kérdések

Nyíregyháza - Magyarországon becslések szerint 100.000 embert érinthet a fokozott izzadás.

Nyíregyháza - Magyarországon becslések szerint 100.000 embert érinthet a fokozott izzadás.

Végre beköszöntött a jó idő, süt a nap, egyre magasabbra kúszik hőmérséklet. Ez azonban magával hozza az izzadást, ami nem mindig kellemes, sőt sokaknak okoz gondot. Nyíregyházi olvasónk, Kovács Katalin kérésére szakembert kérdeztünk a verejtékezésről.

– Az szinte természetes, hogy melegben, különösen párás hőségben vagy fokozott fizikai igénybevételkor izzadunk – nyugtatott meg mindenkit dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos és hozzátette: néha e nélkül is verejtékezünk. A legelső lépés, hogy keressük fel az orvost, aki megmondhatja, a jelenség csak alkati adottság vagy valami egyéb oka van.

A Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika ügyvezetője, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia tagja kifejtette: a fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) nagy mennyiségű izzadtság termelődését jelenti, ami vagy az egész bőrfelületet érintheti, vagy csak a tenyérre, talpra, hónaljra vagy a lágyékra korlátozódik, anélkül, hogy a fiziológiai, tehát a normál szabályozó mechanizmusok működésbe lépnének.

Ezek a bőrterületek gyakran rózsaszínűek vagy kékesfehérek, súlyos esetben, különösen a lábon a bőr berepedt, hámló és felpuhult. Az érintett bőrterületek szaga olykor kellemetlen lehet, ezt a verejtéket és a nedves hámot lebontó baktériumok és sarjadzó gombák okozzák.

– Hyperhidrosis esetében ugyan bő a veríték-kiválasztás, de az illető teljesen egészséges. A hyperhidrosist meg kell különböztetnünk a betegségek okozta túlzott verejtékezéstől, ugyanis az erős izzadás hátterében állhat pajzsmirigy-túlműködés, diabétesz vagy akár valamilyen fertőzés is, és gyakoribb a túlsúlyos embereknél – oszlatott el újabb tévhitet a bőrgyógyász szakorvos.

Sokaknak okoz problémát

– A fokozott izzadás akkor nevezhető kórosnak, ha normális környezeti hőmérsékleten, fizikai aktivitás hiányában is túlzott a verejtéktermelés. Ez a normálisnál erősebb mértékű izzadás sokaknak rendkívül zavaró, az életminőséget jelentősen rontó probléma, melyet kezelni kell, mert a kóros mértékű izzadás fokozhatja különböző kórokozók elszaporodását, az érintett terület felülfertőződhet, ezzel is súlyosbítva az alapproblémát – magyarázta Beleznay Gyöngyike.

Az elszaporodó kórokozók pedig elkezdik lebontani a hétköznapi nyelven izzadtságként emlegetett váladékot, és a folyamat során egy jellegzetes, esetenként igen kellemetlen szaggal jár. Különösen gyors ez a folyamat a testhajlatokban, ahonnan nem tud elpárologni a nedvesség. A kellemetlen szag csillapítására a bőrterületet módszeresen tisztán kell tartani – így eltávolíthatók a bőrről a szagot okozó mikrobák.

Elsődleges, helyi hyperhidrosis

A testnek csak bizonyos részeit érinti, általában a hónaljat, lágyékot, fejet, arcot, kezet vagy lábat. A tünetek jobbára szimmetrikusan jelentkeznek. Oka az idegrendszer kisfokú működési zavara. Bár ez az állapot nem jár semmiféle kockázattal, az életminőséget befolyásolhatja, akár a társasági élet rovására is mehet.

A tenyér izzadása bizonyos szakmákban akadályt jelenthet a munkavégzésben, sőt még szakmaváltásra is kényszerítheti a problémával küszködőket. A tenyér tartós izzadása sokakat bizonytalanná tesz, és félelmet kelt, ami fokozza a szociális és munkahelyi gondokat. Ezért elmagányosító és kirekesztő szociális és munkaügyi problémává válik.

A talpak izzadása a nedvesség és a cipőviselés miatt jelenthet problémát. A bőr felázik és felpuhul, teret adva a gombafertőzések kialakulásának, kórokozók elszaporodásának, amelyek sok esetben kellemetlen „lábszaggal” járnak.

Másodlagos hyperhidrosis

Azért másodlagos, mert valamely más betegség talaján alakul ki. Az egyik árulkodó jel az éjszakai izzadás, kiváltó okai közt szerepel a menopauza, a terhesség, pajzsmirigy-rendellenességek, diabétesz, alkoholizmus, tuberkulózis, Parkinson-betegség, rheumatoid arthritis, stroke, szívelégtelenség, leukémia vagy limfóma, és egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet az általános hyperhidrosis.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!