Nyíregyháza hírei

2014.05.27. 08:42

Leszavazott szavazás

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Sokan otthon maradtak a választás napján, ezzel fejezve ki az érdektelenségüket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Sokan otthon maradtak a választás napján, ezzel fejezve ki az érdektelenségüket. A vasárnapi európai parlamenti választásokról nyugodt szívvel elmondható, hogy hazánkban másodlagos szerep jut az eredményeknek, mivel a legnagyobb beszédtéma azóta is a voksolók alacsony száma.

Hupczik Anett szociológus – aki jelenleg Finnországban tartózkodik –, lapunknak elmondta, az alapvető probléma ott kezdődik hazánkban, hogy az emberek nem érzékelik megfelelően a demokratikus intézmények funkcióját, így a saját helyzetüket sem tudják valójában azokban elhelyezni.

A szakember szerint a hazai választások csökkenő részvételi aránya azt mutatja, hogy az emberek nem tulajdonítanak jelentőséget a választásoknak, mert a hétköznapi életükben nem tapasztalnak javulást, és a választásoknál érvényesített demokratikus joguk – maga a választási jog – semmilyen hatással nincs életminőségük javulásara.

Számos esetben jogsérelem esetén nincs intézményszintű segítség, a legtöbbször nem is egyértelmű, milyen szervekhez fordulhatnának probléma esetén. Ha nincs helyi szintű bizalom, az a felsőbb szintekre sem gyűrűzhet ki.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!