Nyíregyháza hírei

2014.05.13. 12:55

Múzeumi világnap - Néprajzi ritkaságok, raktártúrák a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza, 2014. május 13., kedd (MTI) - Féltve őrzött érdekességeket, a néprajzi gyűjtemény legbecsesebb darabjait is megcsodálhatják a látogatók vasárnap a Múzeumi világnapon a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a látogatók a raktárakat is bejárhatják.

Nyíregyháza, 2014. május 13., kedd (MTI) - Féltve őrzött érdekességeket, a néprajzi gyűjtemény legbecsesebb darabjait is megcsodálhatják a látogatók vasárnap a Múzeumi világnapon a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a látogatók a raktárakat is bejárhatják.

Kisgyörgy Tamás, a nyírségi skanzen közművelődési munkatársa kedden az MTI-nek elmondta, hogy a múzeumfalu több tízezer tételes néprajzi gyűjteményének legbecsesebb darabjait is bemutatják az érdeklődőknek a múzeumi világnapon, a látogatók ezúttal a raktárakban is szétnézhetnek.

Az intézmény dolgozói által vezetett "raktártúrákon" például az érdeklődők elé tárnak késő habán bokályokat is, amelyek ritkaságnak számítanak. Bokályoknak az egyfülű, körte alakú, boros cserépedényeket nevezték egykor. (A szó itáliai származású, főként Erdélyben ismert, ónmázas edényt jelent, de használják fajansz kályhacserepekre és falicsempék elnevezésére is.) A nehéz talpú, kerek szájú kancsókat a skanzen kerámiaraktárban őrzik, ahol megtekinthetőek lesznek régi miniatűr alkotások is.

A technikatörténeti gyűjteményben a régi telefonközpontokat szemlélhetik meg a látogatók, amelyek a nyíregyházi Bánki Donát Szakközépiskola felajánlása nyomán kerültek a Sóstói Múzeumfaluba.

A világnapon megtekinthető lesz a skanzen különlegessége, egy lókoponya is, amely egykor a néphit tárgya volt; a hiedelem szerint a férgek elűzésére volt hivatott.

A rendezvényen a tárgyakhoz kötődő mesterségeket is felelevenítik, így a mézeskalács-készítést, valamint a cipész, a kádár, a kerékgyártó és a fotográfus munkáját.

A régi kenderfeldolgozásba ugyancsak betekinthetnek a látogatók, akik részesei lehetnek egy régi házi nagymosásnak is, természetesen a valamikori eszközök használatával. A program kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatóval is kiegészül.

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el, hogy május 18-án tartják a Múzeumok Nemzetközi Napját, a Múzeumi Világnapot. A világnap üzenete: amit a múzeumok láttatnak, az nem holt anyag, hanem létünk előzménye, kultúránk, emberi mivoltunk szimbóluma.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!