Nyíregyháza hírei

2014.05.26. 08:16

Unalomba fulladt az EP-választás

Nyíregyháza - Hatalmas Fidesz-KDNP győzelmet hozott a vasárnapi voksolás.

Nyíregyháza - Hatalmas Fidesz-KDNP győzelmet hozott a vasárnapi voksolás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap 570 szavazókör várta, hogy a 450 614 választópolgár leadhassa szavazatát az európai parlamenti képviselő-jelöltekre. Mint dr. Papp Csaba megyei jegyző, a területi választási iroda vezetője lapunknak elmondta, vasárnap reggel 6 órakor valamennyi szavazókör pontosan kinyitott, este 7 órakor pedig bezárt. Kampánycsend megsértéséről nem érkezett bejelentés, rendkívüli esemény nem történt.

A területi választási iroda munkája tulajdonképpen a szavazókörök bezárása után kezdődött: a szavazatszámlálási bizottságok által készített jegyzőkönyveket hétfőn 13 óráig össze kell gyűjtenie, majd 19 óráig továbbítania kell a nemzeti választási irodához.

Az EP-választás nem aktivizálta a választópolgárokat, 18.30 óráig a választásra jogosultak mindössze 27,64 százaléka adta le voksát. Budapest volt a legaktívabb: a fővárosban a jogosultak 36,4 százaléka járult az urnákhoz, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a választók 23,6 százaléka élt szavazati jogával. A megyében Garbolc, Baktalórántháza és Uszka „tett ki magáért” a maga 66, 61 és 60 százalékával, míg Érpatakon 12,51, Szabolcsveresmaton 12,62, Tiszateleken pedig mindössze 13,02 százalékos volt a részvételi arány.

A szavazást óriási fölénnyel nyerte a Fidesz-KDNP: a kormánypárt 12 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, a második legtöbb voksot begyűjtő Jobbik pedig hármat. Az MSZP és a DK 2–2, az Együtt PM és az LMP pedig 1–1 képviselőt küld Brüsszelbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!