Nyíregyháza hírei

2014.06.28. 12:25

A meggypiacon kialakult helyzet mielőbbi megoldására törekszik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Szabolcs - Szatmár - Bereg - A mezőgazdaságból élőkkel kapcsolatban gyakran elhangzó summás ítélet szerint a gazdának négy ellensége van, a négy évszak.

Szabolcs - Szatmár - Bereg - A mezőgazdaságból élőkkel kapcsolatban gyakran elhangzó summás ítélet szerint a gazdának négy ellensége van, a négy évszak.

Sajnos azonban ezzel még nem soroltuk fel az összes, a gazdálkodókat fenyegető súlyos veszély forrást. Az időjáráshoz hasonló súlyos gondokat csak a túl kevés, vagy a túl sok termés tud okozni. Sajnos jelenleg ez utóbbi okoz a meggy piacon kezelhetetlennek látszó bajt. Az előre nem tervezett (szerződéssel nem biztosított) spontán értékesítés mindig magában hordozza a lehetőségét annak, hogy a felvásárlók, feldolgozók megpróbálják a saját hasznuk növelése érdekében diktálni a nyersanyag beszerzés feltételeit. Igaz lehet ez a minőségi paraméterek és a felvásárlási árak meghatározásában is. Most azonban amikor a termelők mesterségen fenntartott dömping árról beszélnek és megélhetésüket, a termesztés folytatását féltik, nincs idő egymásra mutogatásra. A meggy érési ideje néhány hét. Ennek eltelte után már nincs miről beszélni.

Ezért a NAK megyei szervezete nevében felhívom az ágazat valamennyi szereplőjét, hogy saját területén és eszközeivel járuljon hozzá a meggy ára körül kialakult konfliktus rendezéséhez. Mindenkit arra szólítunk fel, hogy pillanatnyi vagy vélt előnyük érdekében ne veszélyeztessék a biztos jövőt, és tartsák szem előtt az „élni és élni hagyni” üzleti alaptételt. Mivel valamennyi érintett tagja a NAK-nak, ezért közösen keressük a tisztességtelen piaci magatartást tanúsító felvásárlókkal, feldolgozókkal szembeni, a gazdák érdekeit is figyelembe vevő szempontok érvényesítésének lehetőségét. A Kamara által elfogadott etikai kódex alapján fegyelmi eljárást folytathat a szabályok ellen vétőkkel szemben, akik az elkövetett méltánytalanság súlyától függő elmarasztalásban részesülhetnek, valamint a NAK megtagadhatja tőlük a „megbízható üzleti partner” minősítés kiadását.

A konkrét árral kapcsolatos problémán túl gond még az is, hogy a gabonaágazat rendezett viszonyaival ellentétben itt a termelők már csak a kifizetéskor (sok esetben akár hetek elteltével) szembesülnek azzal, hogy a telepen a felvásárláskor közölt árak bruttó összeszámítással kerülnek kiírásra, így azok már tartalmazzák például a kompenzációs felárat is. Ebben a tekintetben természetesen a felvásárló tagjaink figyelmét hívjuk fel az etikus magatartásra, azaz kérjük minden esetben a nettó árak feltüntetését.

Üdvözlettel:

Rácz Imre

megyei elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!