Nyíregyháza hírei

2014.06.11. 14:17

Elhúzta a zenészek nótáját az adóhivatal

Nyíregyháza - A revizorok egy alkalommal igazi bulit szerveztek, amelyen a vártnál többen is horogra akadtak.

Nyíregyháza - A revizorok egy alkalommal igazi bulit szerveztek, amelyen a vártnál többen is horogra akadtak.Egyesek azt gondolják, hogy ténykedésüket nem lehet, illetve nem tudja ellenőrizni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Erre a tévhitre cáfoltak rá a közelmúltban a NAV revizorai az észak-alföldi régióban. A magyar ember szeret mulatni – tartja a mondás –, és ennek a módját is megadja. Nemrégiben az adóellenőrök „húzták el” a szórakoztatóiparban ténykedők nótáját.

Az interneten is hirdettek

A szabolcsi revizorok zenészeket ellenőriztek. Közérdekű bejelentésben arra hívták fel a NAV figyelmét, hogy a megyében több olyan muzsikus is dolgozik, aki engedély és adószám nélkül húzza el a megrendelő nótáját vagy a szórakoztatásról nem ad számlát. Az alkalmi zenészek interneten is hirdették magukat, szolgáltatásaikat – tudatta lapunkkal Simonné dr. Suller Zsuzsa ellenőrzési igazgatóhelyettes.

Az ellenőrök rendezvényszervezés ürügyén kerestek meg muzsikusokat, és előre egyeztetett helyen és időben pontosították a meglepetésparti részleteit. Meglepetés végül volt is, főként, amikor a felkért zenész átvette a kialkudott előleget, ám sem bizonylatot, sem nyugtát nem állított ki. Az ellenőrzöttek nagy része megbukott a NAV próbavásárlásán, sőt, többségükről az is kiderült, hogy tevékenységüket teljesen illegálisan végzik, mert engedélyük és adószámuk sem volt. Az egyik zenész azonban komolyabb feladat elé állította a NAV munkatársait.

Teljes pompában

Az előzetes egyeztetésen nem volt hajlandó átvenni előleget, mondván, ő csak akkor kér és fogad el tiszteletdíjat, ha a rendezvény megvalósult. Ezért a revizorok egy igazi bulit szerveztek, amelyen a vártnál többen is horogra akadtak. Azért, hogy a szülinapi buli igazinak látsszon, az összejövetelt egy nyaralóba szervezték, amit egy falusi turizmussal foglalkozó vállalkozástól béreltek ki. Az utazáshoz taxit hívtak, hiszen a felelősségteljes mulatozó nem kockáztatja a jogosítványát, testi épségét. A partira pizzát, hidegtálat és tortát is rendeltek, sőt, még a nyaralót is feldíszítették bérelt kellékekkel. Így már teljes pompában várta a társaság a zenész érkezését.

A taxis is lebukott

Az „alibibulin” a muzsikus minőségi szolgáltatást nyújtott, és adószámmal is rendelkezett, azonban nem adott számlát, nyugtát. A nyaralót bérbeadó vállalkozó szintén a saját zsebére akart dolgozni, hiszen ő sem adott bizonylatot az átvett pénzről. Az ellenőrzésbe bevont többi vállalkozó szinte kivétel nélkül „elfelejtett” számlát kiállítani, sőt, a taxisról még az is kiderült, hogy hivatalosan nem működhet, hiszen a vállalkozását papíron szünetelteti. A mulasztásokat a NAV bírsággal szankcionálja – tájékoztatott Simonné dr. Suller Zsuzsa ellenőrzési igazgatóhelyettes.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!