Nyíregyháza hírei

2014.06.05. 10:00

Nagy árat fizetünk a végső búcsúért

Nyíregyháza - Az emberek négyötödének okozna anyagi problémát egy temetés kifizetése.

Nyíregyháza - Az emberek négyötödének okozna anyagi problémát egy temetés kifizetése.A CIG Pannónia felmérése szerint a magyar lakosság többsége tisztában van azzal, hogy milyen nagyságrendű kiadással jár a temetkezés – a válaszadók 80 százalékának okozna anyagi problémát, ha egy közeli hozzátartozója gyászszertartásáról neki kellene gondoskodnia. És egy meglepő adat: a kutatásban résztvevők 43 százaléka egyáltalán nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy halála esetén hogyan adják meg számára a végtisztességét.


Szekrényes András: A szociális temetés méltatlan a halott emlékéhez.


Eltérőek az árak

A KSH adatai szerint az észak-alföldi régióban tavaly az átlagos havi öregségi nyugdíj 105 ezer forint volt. Ha a Kegyeleti Index eredményeit vesszük alapul, térségünkben egy átlagos hamvasztásos temetés kicsit több mint 250 ezer, egy koporsós pedig közel 350 ezer forintba kerül. Kíváncsiak voltunk, hogy a számok és a valóság összhangban állnak-e egymással, így megkerestük Szekrényes Andrást, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatóját, aki elmondta: a szolgáltatók településenként eltérő árakkal dolgoznak, ezért nem lehet átlagköltségekről beszélni.

– Nem tudhatom, hogy máshol a sírásó vagy a halottszállító mennyiért végzi a munkáját, csak a saját adatainkat ismerem. Mind a koporsós, mind a hamvasztásos temetésnek több formája biztosított: a családnak lehetősége van arra, ahogy a hamvasztás után hazavigye az urnát, amivel sokan élnek is, ez bruttó 80–90 ezer forint. Elhelyezhetik urnafülkében, urnasírban, sírban, sírboltban vagy bemoshatják, ami 160–260 ezer forintba kerül. (Nyíregyházán vállaljuk, hogy egy ideig megőrizzük az urnát, míg a hozzátartozó összeszedi a további szolgáltatások árát.) A koporsós temetés a kellékektől és a díjaktól függően 180 ezertől akár 300–400 ezer forintot is elérheti. Kérdésünkre, hogy van-e lehetőség a részletfizetésre, Szekrényes András kifejtette: nincs, hiszen a vállalat akkor egyfolytában a pénze után futna.

– Január elsejétől azonban lehetőség van arra, hogy az első megváltási idő letelte után (urna esetében 10 vagy 20, sírhely esetében 25 év), akkor már rövidebb időre (5 és 15 évre) is meghosszabbíthatják a bérlést. Ez nagy kedvezmény. Lenne azonban egy mindenki számára megfelelő megoldás: Magyarországon 130 ezer temetésből, melyből 30–35 ezret úgy végeznek el, hogy vagy egyáltalán nem, vagy csak részszámla készül.

Alanyi jogon támogassák

– Az érdekképviseleti szervezet azt javasolja, hogy a legtöbb európai országhoz hasonlóan az állam alanyi jogon támogassa a temetéseket. Ha így tesz, mondhatja, hogy csak olyan vállalkozásokkal köt szerződést, amelyek minden feltételnek megfelelnek. Az ebből befolyt adó és járulék fedezetet nyújtana a különbözetre, hiszen jelenleg hazánkban közköltséges temetésre vagy temetési segélyre évente 3,5–4 milliárd forintot fordít az állam az önkormányzatokon keresztül. Így nem kellene a családtagoknak megalázva érezni magukat, hogy nem tudják méltóképpen eltemetni a halottjaikat – mutatott rá a problémára az igazgató, aki a szociális temetésről (az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, ha a hozzátartozó közreműködik az elhunyt előkészítésében, a sír kiásásában, a koporsó vagy az urna szállításában, a sírba helyezésben) is markáns véleményt fogalmazott meg.

– Kevesen mernek erről nyíltan beszélni, de én magánemberként és szakmabeliként egyaránt úgy gondolom és vállalom is, hogy a szociális temetés intézménye méltatlan a halott emlékéhez.

 

Jó ügyet szolgálna még a halála után is

– Édesanyám egészségügyi dolgozó, így ha néha meg is viseli egy-egy beteg elvesztése, számára már természetes a halál. Néhány éve azzal sokkol minket a tesómmal, hogy írjunk alá egy nyilatkozatot arról, beleegyezünk abba, hogy ha ő meghal, a testét elszállíthatják és felhasználhatják tanulmányi célokra. Ez azt jelenti, hogy orvostanhallgatók tanulmányozhatják, gyakorolhatnak rajta, és végül, ha már nincs rá szükség, egy urnában elküldik nekünk a hamvait, így ezt a költséget megspórolhatjuk és jó ügyet szolgál még a halála után is. Ez annyira groteszk, hogy akárhányszor előhozakodik vele, otthagyjuk, mert nem tudjuk elképzelni, hogy akár a föld alól is, de ne teremtsük elő a pénzt arra, hogy méltóképpen eltemethessük az anyukánkat – mesélte Csikós Szabina.

 

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!