Nyíregyháza hírei

2014.07.29. 07:33

Drogos versenyfutás

Gyakran egy „jól sikerült” hétvégi buli is elég ahhoz, hogy a fiatalok felbátorodva úgy döntsenek, itt az ideje kipróbálni valamilyen drogot. A fesztiválokon még inkább megnő a kíváncsiság.

Gyakran egy „jól sikerült” hétvégi buli is elég ahhoz, hogy a fiatalok felbátorodva úgy döntsenek, itt az ideje kipróbálni valamilyen drogot. A fesztiválokon még inkább megnő a kíváncsiság. – Meglepő ugyan, de még mindig rengeteg olyan kábító hatású anyag van forgalomban, aminek egyrészt nem ismert az összetétele, másrészt nincsen törvényi szinten tiltva a használata – állítja Viktor, aki elég sok mindent kipróbált már.

– A dizájnerdrogok viszonylagos olcsóságuk mellett rendkívül gyorsan bukkannak fel újabb és újabb verziókban, kiszámíthatatlan hatásokat okozva – említi lapunknak dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter, a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház orvosigazgatója.

A szakember nem titkolja: az utóbbi időben sajnos nőtt a drogproblémák miatt kezeltek száma, amiben szerepet játszik a kortárscsoport hatása éppúgy, mint a divatkövetés. A kémia tudorai és a bűn­üldöző szervek örökös versenye, hogy egy-egy új drog felbukkanása után minél hamarabb tiltólistára kerüljön a vegyület, mert csak ekkortól lép életbe a büntethetőség.


Dr. Erdélyi Ágnes: A dizájner drogok rendkívül gyorsan bukkannak fel.


– Mindenesetre a bódulatra vágyók nagyon leleményesek, képesek bármit el- vagy felszívni, ami egy kicsit is ellazítja őket. Az utcai nevén „trágya” például egy laboratóriumi körülmények között előállított növényi táp, amihez nagyon sok helyen hozzá lehet jutni, a hatása pedig olyan, mint a fűé (marihuána), csak hosszú távon bajos, mert hamarabb lesz tőle depis az ember – meséli Viktor, aki elég sok mindent kipróbált már, ami csak megjelent az utcán.

– Hígító, fű, spuri (speed), csoki (hasis) – ezek annyira nem gázosak szerintem, főleg azok a cinkesebbek, amikhez tű is kell. Na, azokat kihagyom – mondja a huszon­éves fiú, aki szerint nem kell elmenniük egy fesztiválra a fiataloknak ahhoz, hogy narkózzanak, bár tény, hogy ott könnyebben beadja az ember a derekát nem csak a haveroknak, de akár idegeneknek is.

– Kis üvegcsékben, vágyfokozóként árulják a neten a rush-t (Poppers), ami közvetlenül vagy átitatott zsebkendőn keresztül belélegezve klassz kis flash-t (hallucinációt) okoz – mondja Viktor, jelezve, hogy a sárga folyadék – ami tágítja az ereket, károsítja a nyálkahártyát és a retinát – a felületes drogtörvények miatt milyen könnyen beszerezhető.

Van tiltólista

Négy pszichoaktív anyag került fel a dizájnerdrogok listájára a héten, így a rendőrség már ezek lefoglalása esetén is eljárhat – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján.

A szaktárca szerint a dizájnerdrogok esetében a gyors jogalkotás az egyik legfontosabb, hiszen versenyfutás alakult ki az új összetételű szerek felbukkanása és a büntethetőség hatálybalépése között. A módosítás nagyobb biztonságot garantál a fiataloknak és családjuknak, illetve lehetővé teszi a drogkereskedőkkel szembeni hatékonyabb fellépést – hívta fel a figyelmet a tárca.

A magyar kormány Európában az elsők között reagált az új pszichoaktív anyagok – közismert nevükön dizájnerdrogok – széles körű megjelenésére, amikor törvényben szabályozta a pszichoaktív anyagok fogalmát. 2012-ben pedig megjelent az a rendelet, amely alapján tiltólistára kerültek ezek a szerek. A lista folyamatos bővítése állíthatja meg az újabb és újabb típusú kábítószerek elterjedését.

Kiszámíthatatlan hatás

Míg korábban évi 5–10 drogos esetet kezeltek a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, addig ez a szám 2013-ban elérte a 70-et.

Dr. Domokos Gabriella osztályvezető főorvos lapunknak azt nyilatkozta, hogy legtöbben az interneten rendelt herbál drogoktól, „gyógynövényes” cigarettáktól lettek rosszul, de gyakori volt az alkohol és gyógyszer kombinációja is. Szerencsére minden esetben ambulánsan tudták ellátni a hozzájuk került fiatalokat, súlyos, életveszélyes állapotú betegük nem volt.

– A dizájnerdrogok viszonylagos olcsóságuk mellett rendkívül gyorsan bukkannak fel újabb és újabb verziókban, kiszámíthatatlan, veszélyes hatásokat okozva – említette lapunknak dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter, a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház orvosigazgatója és nem titkolja: az utóbbi időben sajnos nőtt a drogproblémák miatt kezeltek száma, amiben szerepet játszik a kortárscsoport hatása éppúgy, mint a divatkövetés. A dizájnerdrogok előre „megjósolhatatlan” tünetei között ott az eufóriás állapot, a tudatzavar, a növekvő agresszió, az alvászavar, a nyugtalanság, az érzékcsalódás, az üldöztetés érzése.

A nagykállói szakkórházba a sürgősségi és a pszichiátriai sürgősségi osztályon (ha kérik a páciens kezelését) át vezet az út, ide kerülnek az elterelésre kötelezettek is, és sokan önkéntesen, a család nyomására döntenek a leszokás mellett.

Kati, Zsuzsi és a többiek

A dizájnerdrog kifejezés többnyire azon szerekre utal, amelyeket valamely tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával hoznak létre úgy, hogy az újonnan keletkezett anyag hatásában az eredetihez hasonló maradjon, de a módosítás következtében már ne szerepeljen az illegális szerek listáján. Vagyis – a még be nem tiltott – dizájnerdrogok nem minősülnek kábítószernek, bár hatásuk azokéhoz igen hasonló lehet.

Fő veszélyük, hogy újszerűségük miatt a rövid, illetve hosszú távú hatásaik még nem ismertek, emellett a szerfogyasztók köre is bővül, illetve egyre fiatalabbak próbálják ki a szereket. Nem elhanyagolható tényező továbbá ezen anyagok gyors kiürülése, illetve a tolerancia gyors kialakulása.

KM-CsA, BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!