Nyíregyháza hírei

2014.07.01. 07:36

Van, akinek a napszám is nagy szám

Nyíregyháza - A munkaadók olykor késve jelentik be a munkásaikat.

Nyíregyháza - A munkaadók olykor késve jelentik be a munkásaikat.Nyáron jelentősen megnő azoknak a száma, akik időszakos munkákat vállalnak akár a mezőgazdaságban, akár a turizmusban. Érdemes odafigyelni és betartani a foglalkoztatási szabályokat, hiszen a NAV kiemelten ellenőrzi ezeket a területeket is.


Magyar Norbert: Előfordul, hogy többen dolgoznak a bejelentettek létszámán felül.


– Az egyszerűsített foglalkoztatás jár a legkevesebb adminisztrációval és közteherrel. Ez a jogviszony akár szóbeli megállapodással is létrejöhet, de a felek írásban is rögzíthetik a feltételeket – mutatott rá Magyar Norbert, a NAV megyei sajtóreferense.

Egymillió forintos büntetés

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idén eddig közel 110 ezer egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló bejelentés történt, több mint 28 ezer személyre vonatkozóan. Alkalmi munkából eddig több mint 17 ezren igyekeztek megkeresni a napi betevőjüket, azonban egyre nő azoknak az aránya is, akik mezőgazdasági idénymunkát vállalnak, jelenleg 11 ezer adózót jelentettek be a vállalkozások. A turisztikai idénymunkások száma jelenleg 147, de akadnak a megyében olyanok is, akik filmipari statisztaszerepet vállaltak – sorolta a sajtóreferens. A NAV nyári revíziói elsősorban azokat a területeket érintik, ahol tömegesen fordul elő idényjellegű foglalkoztatás, ilyen például az építőipar, a kereskedelem vagy az agrárium. Ezek mellett a fesztiválokon, tömegrendezvényeken a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartásán túl az alkalmazottak szabályszerű foglakoztatását is ellenőrzik majd a hivatal munkatársai.

– Az elmúlt évek tapasztalati szerint a munkaadók olykor késve jelentik be a munkásaikat, vagy nem jogosultak az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazására, ha 300 ezer forintot meghaladó adóhátralékot halmoztak fel. Az is előfordul, hogy többen dolgoznak a bejelentettek létszámán felül. A szabálytalanul foglalkoztatók akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatók – tájékoztatta lapunkat Magyar Norbert, a NAV megyei sajtóreferense.

Rengeteg a kiadás

Kádár János 14 éve foglalkozik meggytermesztéssel, de kézzel fogható nyereséggel csupán három éve büszkélkedhet, mert mint mondta, előtte mindig lefagyott a termés.

– Az utóbbi időben jónak mondható, 200 forintos kilónkénti árral számolhattam, ezzel már nekiindulhattam a következő szezonnak. Az idei nyár azonban katasztrofális… – sóhajtott a Biriben élő gazda, aki nem titkolta: rengeteg kiadással jár a gyümölcster­mesztés.

– A talajmunkák, a gázolaj, a locsolás (hiszen hat hete nem esett számottevő eső) mind-mind pénzbe kerül, a követelményeknek pedig nem könnyű megfelelni.

Kérdésünkre, hogy vannak-e szezonális munkásai, Kádár János elmondta: öt napszámos dolgozik nála reggel héttől délután ötig 450 forintos órabérben, akiket minden reggel bejelent.

A bejelentés menete és a fizetendő közterhek

– A munkavégzés megkezdése előtt a munkaadónak be kell jelentenie az alkalmazottakat. A munkáltató bejelentési kötelezettségét elektronikusan a 14T1042E nyomtatványon, vagy telefonos ügyfélszolgálaton a 185-ös számon, de akár okostelefonos alkalmazáson keresztül is teljesítheti, azonban ezekhez ügyfélkapus regisztráció szükséges. Papíralapú, postai vagy személyes bejelentésére nincs lehetőség – ismertette a bejelentés menetét Magyar Norbert, a NAV sajtóreferense, aki számadatokkal is szolgált. A mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások alkalmazása esetén napi 500, alkalmi munkavállalóknál 1000, alkalmi filmstatiszta esetében pedig napi 3000 forint a közteher mértéke, amit az alkalmazást követő hónap 12-éig kell megfizetni. Fontos ügyelni arra is, hogy az idénymunkások ugyanazon munkáltatónál évi 120 napnál többet nem dolgozhatnak, ami havonta 15 napot jelent, és egymást követő 5 napon túl nem foglalkoztathatóak.

KM-CSA, SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!