Nyíregyháza hírei

2014.08.16. 16:25

Összeköt a Magyarok kenyere

Nyíregyháza - A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőtte ki magát az a 2011-ben indított (s nyomban a határon túlról is támogatott) pécsi kezdeményezés, mely a „Magyarok kenyere” néven vált ismertté.

Nyíregyháza - A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőtte ki magát az a 2011-ben indított (s nyomban a határon túlról is támogatott) pécsi kezdeményezés, mely a „Magyarok kenyere” néven vált ismertté.

Megyénkből is sokan csatlakoztak a gyűjtéshez: mintegy 6 tonna búzát ajánlottak fel cégek és magánszemélyek.

Egy éven át kitartott

A program keretében valamennyi magyarországi megyéből, az ország megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a környező országok magyarlakta területeiről idén már csaknem 180 tonna búzát ajánlottak fel.

Ebből 10 tonnát öntenek össze, s ezt megőrölve augusztus 20-án Pécsett megsütik azt a jelképes (testi és lelki táplálékként szolgáló) kenyeret, melyet a város polgármestere és Böjte Csaba ferences szerzetes közösen szel majd meg.

– A kezdeményezéshez évek óta csatlakoznak a szabolcsi gazdák is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) koordinálásában, így az idén is megtettük: az országos 180 tonnához közel 6 tonna jó minőségű kenyérgabonát ajánlhattunk fel a nemes cél eléréséhez – tájékoztatta szerkesztőségünket a nagy összefogásról Rácz Imre, a NAK megyei elnöke. A Magyarok kenyere program a rászoruló, határon túli magyar gyermekek támogatásával karitatív célokat szolgál.

Az összefogás erejének köszönhetően a tavaly összegyűjtött 100 tonna búzából a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 2300 erdélyi gyermeke egy éven át valóban magyar kenyeret ehetett.


Megyei felajánlók

Bátor-Trade Kft., Cserepes Ferenc, Héri Viktor, Lakatos Dénes, Lipták István, Nizsalóczki Gyula, Nyírség-Hasso Kft., Pásztor András, Rácz Imre, Rau András, Rau és Fiai Kft., Riczuné Tóth Gizella, Vetőmag és Szárító Kft, Zöldi József.


 

Jött búza a Felvidékről is

– Immár harmadik éve azzal is büszkélkedhetünk – teszi hozzá az elnök –, hogy a budapesti Szent Jobb körmenethez az Ország Kenyerét is mi adhatjuk.

– Ezúton is köszönjük a segítséget a szervezők és a támogatottak nevében is. Külön köszönet jár a felajánlásért a felvidéki Nagykaposban, magyarlakta vidéken működő Mezőgazdasági Szövetkezetnek is a kimagaslóan nagy mennyiségű búza küldéséért.

KM-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!