Nyíregyháza hírei

2014.08.26. 13:03

Képek, szobrok ünnepe is

Nyíregyháza - Kiemelkedő az idei Vidor fesztivál kiállításkínálata.

Nyíregyháza - Kiemelkedő az idei Vidor fesztivál kiállításkínálata.

A pénteken kezdődő Vidor fesztivál nem csak a zenei kínálata és a rangos színházi versengés miatt kitűnő program: az idén a kiállítások is kihagyhatatlanok.

A Móricz Zsigmond Színház galériájában ismét lesz fotófogyatkozás, ezúttal „Díva, színész, nő” címmel. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet három, száz éve született nagy formátumú művésznek állít emléket. Tolnay Klári, Lukács Margit és Mészáros Ági a magyar színház- és filmművészet kimagasló csillagai. Milyen volt színésznek lenni? Asszonynak lenni? Szeretni és szeretve lenni? Erről vall a három felejthetetlen díva egy hagyományosnak semmiképpen sem nevezhető kiállításon. A képanyag fogyatkozó, ugyanis a képek egy részét napról napra felváltják azok a rajzok, amelyeket a Vidoron már jól ismert nagyszerű karikaturisták – Békési Joe, Fejérvári Zsolt, Marabu, Rák Béla, Tónió, Zsoldos Péter – készítenek a fesztivál ideje alatt.

Hal(l)hatatlan fotók

Karádi Zsolt több évtizede fotózik, az utóbbi években figyelme a színház felé fordult. 2010 óta lányával, Nórával együtt nemcsak a Vidor fesztivál eseményeit örökítik meg, hanem a Móricz Zsigmond Színház bemutatóit is. Mindenekelőtt a játszó ember érdekli őket: a legfontosabb számukra a színész arca. Kiállításukat a megyei könyvtárban láthatják majd az érdeklődők.

A fesztivál a sokszínűségről szól, ezért is nagy öröm, hogy hallássérült művészek is bemutatkozhatnak: szerteágazó munkásságukba nyújt betekintést a Hal(l)hatatlan című kiállítás a könyvtárban.

A Városi Galéria több tárlatnak is helyet ad. A „Tibet kincsei” egy olyan kultúra művészetét mutatja be, ahol Buddha tanításai egy évezreden keresztül áthatották az emberek életét, választ adva a tudat és a világ működésére. Tibet kultúrája az emberiség szellemi örökségének különleges darabja, a kiállítás Kőrösi Csoma Sándor fáradságot nem ismerő törekvésének és munkájának is emléket állít.

Emellett Balogh Géza festő- és szobrászművész, valamint Zagyva László szobrászművész alkotásai is láthatók a galériában a fesztivál alatt. Balogh Géza a városhoz kötődő, meghatározó személyiségeket örökített meg egy éremsorozatban, Zagyva László pedig szobrokat hoz a Vidorra a derűsebb, játékosabb fajtából, melyekről Banner Zoltán művészettörténész így írt: „groteszk fintorral emlékeztetnek arra, hogy noha a Mindenség viszonylatában valóban csupán játékszerek vagyunk – éppen a Játék avat emberekké.”

Hazatérés a múzeumba

A Jósa András Múzeumban két különleges élmény várja a látogatókat. Hazatérés címmel láthatóak lesznek a 125 éve született Diener-Dénes Rudolf képei. A nyíregyházi születésű festőművész Ferenczy Károlytól, Iványi Grünwald Bélától és Rippl-Rónai Józseftől tanulta a legtöbbet; többnyire tájképeket, csendéleteket, bensőséges hangulatú portrékat, enteriőröket és lírai városképeket festett. Az olajfestés mellett az akvarell- és pasztelltechnika kiváló mestere volt.

A másik tárlat az Antal-Lusztig gyűjtemény dobozkiállítása. A műfaj vitathatatlanul képzőművészeti, melynek hazánkban múltja nincs, csak jelene. Nemzetközi viszonylatban az amerikai Joseph Cornell teremtette meg a műfaj jellegét, de amíg az ő metódusára az eszköztelenség jellemző, addig a műfaj magyar követői, vagy inkább megteremtői változatos szellemességgel és anyaghasználattal fejezik ki érzelmeiket, véleményeiket. A műfaj hazai képviselőinek alkotásaiból jó néhányat megnézhet a fesztivál közönsége.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!