Nyíregyháza hírei

2014.08.22. 12:19

Találkozzunk a Kossuth téren!

Nyíregyháza - Világsztárok lépnek a Vidor fesztivál színpadára.

Nyíregyháza - Világsztárok lépnek a Vidor fesztivál színpadára.

Közeledik az év legvidámabb hete: a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjét az idén augusztus 29. és szeptember 6. között rendezik meg. Ez hazánk legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol külföldi sztárokkal is találkozhat a közönség, de a hazai előadók is a legmagasabb színvonalat képviselik. Kiemelten foglalkozunk az eseménnyel, ezúttal a külföldi zenekarokra koncentrálunk.

Csípőringató ütemek

Milyen az, amikor a perui tradicionális folk torzítós gitáron, pszichedelikus hangzásként jelenik meg? A Cumbia All Stars tudja! Az együttes tagjai legendás zenekarokban csiszolták tökéletesre stílusukat, hogy 40 év múlva újra összeálljanak és azt a zenét játsszák, amelynek születésénél mindannyian jelen voltak. Briliáns gitárfutamok, surf-ös futam, csípőringató ütem: a nagy öregek megmutatják, hogyan is kell ezt játszani!

A portugál Toques do Caramulo több mint egy évtizede van úton, hogy messze vigye a Caramulo hegyek elfeledett dallamainak hírét. Megmártózva a gazdag hagyományokkal rendelkező portugál zenében, olyan érzékenységgel nyúlnak a stílushoz, hogy ezzel a legvájtfülűbb modern közönséget is megnyerik. Játékos, energikus koncertjeikkel számtalan elismerést gyűjtöttek be, megszólítva kicsiket és nagyokat.

Mamani Keita, aki neves névrokona, Salif Keita háttérénekeseként kezdte karrierjét, mára Mali egyik nagy hangjává nőtte ki magát. Karizmatikus személyiségével magához vonja a közönség figyelmét, hogy aztán teljesen a bűvkörében tartva felvillanyozza őket. A fesztiválon hallható, szenvedéllyel teli dalok karrierje fontos állomását jelentik.

A fesztiválok kedvencei

Amikor argentin és kolumbiai zenészek inspirációkat és megélhetést keresnek a mediterrán Barcelona keskeny sikátoraiban, mi kerekedhet ki belőle? Hagyományos zenei alapokon nyugvó ska, cumbia és punk fergeteges egyvelege. A Che Sudaka utcai zenekarként alakult, amelynek rövid távú célja a túlélés volt, de hamar a figyelem középpontjába kerültek. Zenéjükkel fel akarták hívni a figyelmet a bevándorlók sanyarú helyzetére, és bemutatni mindennapi életüket – mindezt játékosan, nagy energiával, de elgondolkodtatva. Hamar a fesztiválok kedvenceivé váltak és körbeutazták a világot. Latinos temperamentumukkal az ujjuk köré csavarják a közönséget, megmozgatnak minden arra járót.

Az afrikai reggae roots emblematikus alakja, Tiken Jah Fakoly túl van már tíz albumon, és számos nagy sikerű koncerten szerte a világban. Fáradhatatlan inspirációs erővel uralja a reggae világát, amelynek gyökereihez hihetetlen energiával és eredetiséggel tér vissza. „Utolsó hívás” című albumának borítóján egy hangosbeszélőt megragadva könyörtelen őszinteséggel szól Afrika népéhez, arra ösztönözve őket, hogy tegyék le a fegyvert és fogjanak össze. Szeptember 6-án a Vidor fesztivál vendége lesz. Itt a remek alkalom arra, hogy Nyíregyháza is meghallja ennek a nagyszerű előadónak az „utolsó hívását”.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!