Nyíregyháza hírei

2014.09.03. 15:41

Amazónia is a küszöbön az Állatparkban

Nyíregyháza - Az ütemtervnek megfelelően haladnak: október közepén nyílik a Viktória-ház.

Nyíregyháza - Az ütemtervnek megfelelően haladnak: október közepén nyílik a Viktória-ház.

A Föld legnagyobb alföldje, az Amazonas-medence költözik be akkurátus pontossággal a Nyíregyházi Állatparkba. A komplex állatházban Dél-Amerika mellett megtekinthetőek lesznek Ázsia, Ausztrália és Afrika állatai és növényei is. Az októberi átadás előtt dr. Kovács Ferencet invitálta terepbejárásra Gajdos László igazgató, akinek nem pusztán szíve csücske az intézmény – nap mint nap érezhetően teljes szívügye, dobbanásai folyamatosan visszatükröződnek a különleges állat- és növényvilágban. A következő nagy attrakció a Viktória-ház átadása lesz, közel hat hét múlva a látogatók is rácsodálkozhatnak a trópusi esőerdőt idéző miliőre.

Tündéri a királynő

Nem egy hölgyről és még csak nem is a győzelmet jelképező szóról nevezték el az ominózus házat. Az amazonasi óriás-tündérrózsa vallhatja magáénak a névadói szerepet: a Victoria amazonica, a tündérrózsák királynője díszeleg a kupola alatt. Természetes élőhelyén, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt, és még egy 35 kilós gyermeket is elbírnak. A víz alatti szára is elérheti 7–8 méteres hosszúságot. A levelek fonákát hegyes tüskék borítják, hogy megvédjék a növényevő halak ellen. Ez a faj látható a guyanai címerben is. A virágok nyíláskor fehérek, elvirágzásig előbb rózsaszínűvé, majd sötétvörösre változnak. Virága a 40 centimétert is elérheti, és a beporzását a rovarok végzik.

Most még Langmahr típusú daru terpeszkedik ott, ahol nemsokára már lajhár vár. Több mint száz munkás serénykedik azért, hogy ideális otthont kapjon az óriásrája, az iguána vagy éppen a tatu. A Művészeti Szakközépiskola diákjai festői környezetet varázsolnak a hiteles bambuszdzsungel-dekorációjukkal. A komfort jegyében a gépészeti szakembereknek is fel van adva a lecke, hiszen csakis speciális szellőztető berendezéssel lehet üzemeltetni a házat, ügyelni kell a páratartalomra és szükséges alkalmazkodni az állatok igényeihez is.

– Személyesen győződtem meg arról, hogy az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatok. Minden adott ahhoz, hogy egy újabb értékkel gazdagodjon Nyíregyháza – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Beszédes számok

A sóstógyógyfürdői park az állatkertek fejlesztésére kiírt uniós pályázaton, az országban egyedüli állatkertként nyert el 250 millió forintos támogatást a fejlesztéshez.

A 640 millió forintos összköltség egy részét az uniós támogatásból fedezik, a fennmaradó összeget az önkormányzat az állatpark közösen biztosítja.

A Nyíregyházi Állatparkban 5 esztendeje nem emeltek jegyárat.

KM-LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!