Nyíregyháza hírei

2014.09.17. 09:50

Beoltatni vagy nem oltatni? 

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az oltásmegtagadás új jelenség, az utóbbi 3 évben 1-1 eset fordult elő.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az oltásmegtagadás új jelenség, az utóbbi 3 évben 1-1 eset fordult elő.Szeptember 15-éig nyilatkozhattak a szülők arról, hogy kérik-e gyermekük számára a méhnyakrák elleni, ingyenes HPV-védőoltást, amelyre minden 12. életévét betöltött, 7. osztályos lány jogosult Magyarországon. A vakcinával a méhnyakrák-megbetegedések kialakulásáért felelős HPV-fertőzést lehet megakadályozni. Megyénkben mintegy 3300 diáklány immunizálása történhet meg októberben.

Mindössze két nem

– Nálunk viszonylag kevés, mindössze 18 lány tartozik az érintett korosztályhoz. A szülőknek elküldtük a nyilatkozatot, 15-en kérik a védőoltás beadását, ketten nemlegesen nyilatkoztak, egy anyuka pedig a tájékoztatót sem akarta elolvasni – tudtuk meg Tenják Hedvigtől, a nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium védőnőjétől. A szülők saját belátásuk szerint dönthettek, hiszen ez az ingyenes vakcina nem a kötelező oltások körébe tartozik, amelyeket a gyermek megszületésétől egészen a 14. életévük betöltéséig, meghatározott életkorban meg kell kapniuk.

– A tapasztalatok azt mutatják, a szülők hozzájárulnak a kötelező védőoltás beadásához, igaz, mindig akad 1-2 olyan anyuka vagy apuka, aki tiltakozik ellene; az ilyen eseteket a járványügynek kell bejelentenünk – magyarázta a védőnő, és megjegyezte azt is: már több a szülőkben a gyanakvás, az internet világában túl sok, és nem mindig valós információ befolyásolja a döntésüket. Észérvekkel azonban meggyőzhetőek.

– A hazai életkorhoz kötött oltási rendben kötelező, illetve ajánlott oltások szerepelnek, melyeket oltási rend szerint, illetve kampányoltás keretében kapnak meg a gyermekek – tájékoztatott dr. Magyar Veronika megyei tiszti főorvos. – Kötelező a védőoltás megbetegedési veszély esetén, amennyiben a fertőző megbetegedéshez hatósági eljárás is kapcsolódik, és a betegség ellen van megfelelő védőoltás. Munkakörhöz, utazáshoz kötötten lehet kötelező és önkéntes védőoltás is – fogalmazott a megyei kormányhivatal Nép­egészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője.

Védelem és gondoskodás

– Az idén két fontos változás történt a védőoltási naptárban. Az egyik, hogy kötelezővé vált a PCV elleni vakcina. A 2014. június 30-a után született gyermekeknek már a kötelező és nem az ajánlott kategóriába tartozik az oltás. A szülő nem döntheti el, hogy kéri-e az oltást, a pneumococcus-fertőzések elleni védelmet a gyermeke számára – nyomatékosított a megyei tiszti főorvos. A másik változás, hogy bevezették a HPV-oltást, az első vakcinát 2014 októberében kaphatják meg az érintett kislányok.

Az egészségügyi szolgáltatók és a népegészségügyi szakigazgatási szerv elsődleges célja és feladata, hogy biztosítsa minden gyermek alkotmányos jogát, mely szerint: „Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.”, továbbá „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.” – áll az Alaptörvényben.

Új jelenség

– Mindezek teljesülésének elengedhetetlen feltétele, hogy a gyermekek, amennyiben egészségi állapotuk lehetővé teszi, időben megkapják az aktuális védőoltásokat. Minden esetben, minden oltást megtagadó szülőnek biztosítani kell a megfelelő információhoz való hozzáférést. Meghatározó szerepe van a védőnőknek, háziorvosoknak abban, hogy a folyamat sikeres legyen és ne jogi úton – ahol a jogszabályokban meghatározott szankciók szerint (súlyos esetekben bírság, gyermek gyámság alá helyezése stb.) – járjanak el a hatóságok – válaszolta arra a kérdésünkre dr. Magyar Veronika, hogy mi történik, ha a szülő megtagadja a kötelező védőoltás beadását.

– Megyénkben az oltásmegtagadás új jelenség, az utóbbi 3 évben 1-1 esetről szereztünk tudomást – tette hozzá a megyei tiszti főorvos. A megyében a kötelező védőoltások teljesítettsége, az átoltottság eléri a 99,8–100 százalékot.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!