Nyíregyháza hírei

2014.09.18. 11:55

Diplomamentők ülhetnek a padba

Nyíregyháza - Már a szintfelmérőket írják azok, akik bekerültek a diplomamentő programba.

Nyíregyháza - Már a szintfelmérőket írják azok, akik bekerültek a diplomamentő programba.

– Én csak az egyike vagyok annak a több tízezer egykori egyetemi, főiskolai hallgatónak, aki ugyan sikeresen államvizsgázott, azonban a diplomáját nyelvvizsga hiányában már nem vehette át – ismeri el Gyüre László, aki a Nyíregyházi Főiskolán kapta meg az első diplomáját könyvtár-történelem szakon, majd úgy döntött, ettől is többet szeretne. A Szegedi Tudományegyetemen sikerrel abszolválta a történelem szak minden követelményét, ám az államvizsga önmagában kevés volt az újabb oklevélhez.

– Nagyon örültem a diplomamentő programnak, mert így lehetőség van arra, hogy egy 240 órás tanfolyamot és sikeres nyelvvizsgát követően az egyetemi végzettségemet igazoló diplomámat is megkapjam – magyarázza Laci, az egyik nyíregyházi általános iskola könyvtárosa és tanára. Ő az egyike azoknak, akik a Nyíregyházi Főiskolán már a szintfelmérőt is megírták.

– Nagyon izgultam, mint egy diák, aki szigorlatra készül – mondja –, de ettől is nagyobb volt az örömöm, amikor kiderült, a 72 százalékos teljesítményem belépő az angol nyelvtanfolyamra.

Munka mellett – úgy tűnik – kedden és csütörtökön 3-3 angolórája lesz, a cél pedig nem más, mint a középfokú nyelvvizsga.

Angolra hangolva

– Az első szintfelmérőnkön 10-en vettek részt, közülük nem mindenki érte el a 60 százalék feletti eredményt, a következő szintfelmérőre már 41-en érkeztek, az értékelés folyamatos – tudtuk meg Nagyné dr. Schmelczer Erika főiskolai tanártól. A Nyíregyházi Főiskola Szaknyelvi és Idegen Nyelvi Kommunikációs Központjának vezetője elmondta: a diplomamentő program keretében 80 résztvevőnek szervezhetnek 240 órás angol nyelvtanfolyamokat Nyíregyházán. Az eredeti elképzelések szerint több nyelven és vidéki helyszínen is oktatták volna a diplomájukért tanulókat, ám erre nem kaptak lehetőséget.

– Természetesen a jelentkezőknek van arra módjuk, hogy új – ingyenes – szintfelmérőt írjanak, s jobb eredményt elérve nagyobb eséllyel kerülhessenek be a képzésbe – fogalmazott a központvezető és hozzátette: ahhoz, hogy a tanfolyamra bekerülők a kurzus végén elérjék a sikeres nyelvvizsgához szükséges szintet, már most szükség van a B1, alapszintű nyelvtudásra.

– A tervek szerint öt 12, és két 10 fős csoportot indítunk. Szeretnénk befejezni az utolsó 240 órás tanfolyamot 2015 július végén, s akkor friss tudással megcélozható egy origós vizsga is.

– Úgy tűnik, szeptember végén két csoportban elkezdődhet a tanfolyam. Az „újra diákok” kedden és csütörtökön 3-3 órás, vagy csütörtökön 6 órás képzésen – igazodva a hallgatók igényeihez – csiszolhatják, tökéletesíthetik a nyelvtudásukat – említette Nagyné dr. Schmelczer Erika.

Két nyelvet oktatnak

A London Nyelviskola nyert a Diplomamentő pályázaton, így képzőhelyként angol és német csoportokat indíthat a program keretében.

– A leendő hallgatóknak először az OFA-n keresztül regisztrálniuk kell a képzésre, majd a honlapon megjelenő csoportok közül ki kell választaniuk azt, amelyik őket érdekli. Ezután szintfelmérésre kerül sor a nyelviskolában, majd az OFA csoportonként 12 főt választ ki, akik részt vehetnek az egyes tanfolyamon. Célszerű a London Nyelviskola honlapján is regisztrálni (www.londonnyelvstudio.hu), mert így azonnal értesíteni tudjuk mi is az induló képzésekről az érdeklődőket – ismertette a részleteket Fodor Ildikó ügyvezető, s hozzátette: intézményükben az első német csoport szeptember 25-én indul 12 hallgatóval.

– Összesen kilenc angol és három német csoportot indítunk, melyekre folyamatosan várjuk a tanulni vágyókat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!