Nyíregyháza hírei

2014.09.13. 10:34

E-matricákkal suhanni a sztrádán

Nyíregyháza - Az adatok helytállósága minden esetben az ügyfél felelőssége.

Nyíregyháza - Az adatok helytállósága minden esetben az ügyfél felelőssége. Az autópálya matricák árait díjrendelet szabályozza. A díjrendeletet általában decemberben fogadják el, és a következő évre meghatározott díjak január 1-től december 31-ig érvényesek. Az idén nem változtak az e-matrica díjai a tavalyihoz képest.

– Az úthasználati jogosultságot rendszám alapján ellenőrzik. A matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete és vége) hitelességét, ezért ezeket az adatokat a kifizetés előtt alaposan ellenőrizni kell. Az adatok helytállósága minden esetben az ügyfél felelőssége! – nyomatékosította Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szóvivője.

– A díjkategóriákat tekintve tavaly annyi változás történt, hogy július elsején – közel egy éve – a 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek átkerültek a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszerbe. Tehát az e-matricás rendszerben azóta alapvetően két járműkategória létezik. A D1 díjkategóriába tartoznak a motorkerékpárok, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű bármilyen vontatmánnyal. A B2 díjkategóriába pedig a 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok, lakóautók és személygépkocsik tartoznak.

A NÚSZ az országszerte 17 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban teljes körű útdíjfizetési szolgáltatásokkal várja az közlekedőket. Ezeken a helyeken a magyar autópálya matrica mellett szlovák, szlovén, cseh és osztrák úthasználati jogosultság is váltható.

KM–LTL


Fontos adatok

További részletes információ a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. éjjel-nappal helyi tarifával hívható 06-40-40-50-60-as kék számán, az [email protected] és [email protected] e-mail címeken, interneten a nemzetiutdij.hu-n, és a facebook.com/nemzetiutdij oldalon érhető el.


Nem kell kétségbe esni

Akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki mégis eltévesztette a rendszámot vásárláskor, hiszen a NÚSZ irodáiban legfeljebb 3 karakter erejéig lehetőség van a rendszám tévesztés korrigálására eljárási díj ellenében. Ha valaki érvényes e-matricával rendelkezik, de a járművet közben eladja, vagy a jármű balesetet szenved, lehetőség van az úthasználati jogosultság átírására új járműre az ügyfélszolgálati irodánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!