Nyíregyháza hírei

2014.09.05. 19:13

Elfogynak a nyíregyházi földutak

Nyíregyháza - Nyolc helyszínen folynak útfelújítások Nyíregyházán, aminek keretében a Kórház, a Kollégium és az Izabella utcákon végeznek munkákat; ugyanakkor 13 utcában már elkészült a burkolat felújítás.

Nyíregyháza - Nyolc helyszínen folynak útfelújítások Nyíregyházán, aminek keretében a Kórház, a Kollégium és az Izabella utcákon végeznek munkákat; ugyanakkor 13 utcában már elkészült a burkolat felújítás. A teljes helyreállítás több mint 10 km utat érint, kicsivel több mint fél milliárd forint értékben. A jövő évben a Vay Ádám körúti üzletház mögötti parkoló leburkolása marad, de a rendszerváltás után 24 évvel a belvárosban nincs többé földút Nyíregyházán. Péntek délelőtt a Mák utcai szakaszt adta át dr. Kovács Ferenc polgármester. Ez része volt a bujtosi városrész tavaly elkezdett burkolásának. Az utak mellett fontos a járdák állapotának javítása is, 14 helyszínen november végéig dolgoznak, mintegy 185 millió forint értékben javítva környezetünket.

Több mint 1,1 milliárd forintból újulnak meg Nyíregyháza útjai 2014-ben. A munkálatok során 24 utcában végeztek útfelújítást, vagy cseréltek aszfaltszőnyeget, mindezek mellett 62 helyszínen a járdaszakaszokat is érintette a rekonstrukció. 44 helyen már elkészültek a járdák, a többit pedig idén ősszel vehetik birtokukba a gyalogosok.

A László, a Mák, a Nefelejcs és a Lajos utcai felújított útszakaszokat avatta és adta át Nyíregyháza polgármestere. A közterületeken végzett felújítási munkálatok részét képezték annak az 1 milliárd 139 millió forintos beruházásnak, amelyből 439 millió forint pályázati úton nyert forrás, a fennmaradó 700 millió forintot pedig Nyíregyháza önkormányzata biztosította. A 700 milliós keretből 518 és fél millió forintot utakra, 185 milliót pedig járdák felújítására fordítottak. 24 utcát érintett a felújítás, ebből tizenötön még földút volt.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, lehetetlen állapotokat okoztak a földutak Nyíregyházán. Különösen ősszel és tavasszal okoztak gondot a város lakóinak, amikor a sár miatt nehezen lehetett rajtuk közlekedni. Ezek most aszfaltburkolatot kaptak. A polgármester hozzátette, úgy véli: egy városnál, különösen, ha megyeszékhelyről van szó, elvárás, hogy aszfaltozott úton járjanak a lakói.

Nyíregyházán az útfelújításokkal párhuzamosan járdaépítési munkálatok is zajlottak. 62 helyszínen végeztek járdafelújítást, 44 már elkészült, a többit pedig még idén ősszel átadják. A beruházások megvalósulásával Nyíregyháza belvárosában már csak egyetlen földes utca maradt, de már a Keskeny utca aszfaltozási munkálatait is előkészítették a szakemberek.

Dr. Adorján Gusztáv önkormányzati képviselő kifejtette, régi adóssága a városnak az, hogy ezek az utak aszfaltburkolatot kaptak. A képviselő elmondta, 2010-ben, amikor a terület önkormányzati képviselője lett, elhatározta, lépni fog a földutak ügyében. Úgy gondolja, most nemcsak az ő álma, hanem az ott lakók álma is valóra vált.

Jelenleg a város 8 helyszínén zajlanak útépítési munkálatok a NYÍRVV Nonprofit Kft. megbízásából. A napokban fejeződött be a Kórház utca, a Kollégium utca és az Izabella köz szakaszainak helyreállítása. Új aszfaltburkolat fogadja a Sóstóra látogatókat a Blaha Lujza sétányon lévő, a Krúdy Vigadó előtti parkolókban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!