Nyíregyháza hírei

2014.09.18. 11:03

Erőt sugároz a szakszervezet

Nyíregyháza - Kérdőíves felmérés eredményével akarnak az illetékes miniszterhez, államtitkárhoz fordulni.

Nyíregyháza - Kérdőíves felmérés eredményével akarnak az illetékes miniszterhez, államtitkárhoz fordulni.

Megyei fórumtól és tisztségviselői képzéstől volt hangos csütörtökön délelőtt a Szakszervezetek Háza. A szomszédos építkezés zaja sem nyomta el az érdekvédők kurzusát, ahol újra tanúbizonyságot tettek az összefogásukról. Illusztris vendéget üdvözölhettek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke személyében, aki sűrű programtervezetről számolt be:

– Országos szinten az MSZOSZ égisze alatt közel ezerötszázan vesznek részt a szakszervezeti tisztségviselői kommunikációs készségfejlesztő tréningen azért, hogy még hatékonyabban tudják képviselni a munkavállalókat – újságolta Buday Pálné. – Szabolcs-Szatmár-Beregben jóval kevesebb a munkalehetőség, mint például a Nyugat-Magyarországon, ahol az osztrák piac miatt munkaerőhiány van. A multicégek keresik az alkalmat, hogy nagy létszámban erről a területről hívjanak magukhoz munkavállalókat. Ez a téma is szóba került a fórumon, illetve egy kérdőíves felmérés, amely reményeink szerint nagyon hatásos lesz. Tudjuk, hogy a kereskedelmi munkavállalók körében milyen állapotok uralkodnak, de szeretnénk még tágabb képet kapni. Csak egy példa: kevés a munkaerő, nem tudják kiadni a szabadságot, ezért sokat kell túlórázni, azt pedig ritkán fizetik ki. A probléma feltárása név nélküli – egyrészt papír alapú, másrészt online formában érhető utol a honlapunkon (www.kasz.hu), valamint a Facebook-oldalunkon. Legalább tíz ezer fő válaszára számítunk, és a tapasztalatok összegzése után az illetékes miniszterhez, államtitkárhoz fordulunk majd.

Buday Pálné elmondta, hogy októberben az Oktogonnál „szakszervezeti challenge day” lesz flashmob kíséretében, hogy ezáltal is felhívják magukra az érdekeltek figyelmét. November 5-én az Európai Kereskedelem Napja apropójára időzítik azt a rendezvényüket, ahová várják a nagyobb cégek vezetőit, HR-eseit az együttműködés jegyében.

– Fontosnak tartjuk a puszta jelenlétet, hogy tudják a munkavállalók: igenis képviselik az érdekeiket – nyomatékosította Vida Sándor megyei titkár. – Az elért eredményeink önmagukért beszélnek, elég ha a bértárgyalások sikerét említem. Jó tapasztalni, hogy kezd növekedni az aktivitás. A munkahelyi vezetőkkel a partnerségre törekszünk, de természetesen a munka törvénykönyvben és a kollektív szerződésben foglaltak betartatásával.

KM–LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!