Nyíregyháza hírei

2014.09.03. 12:49

Gyümölcsöző a program

Nyíregyháza - Az elsősöktől a hatodikos osztályokig jár a gyümölcs az iskoláskorú gyermekeknek.

Nyíregyháza - Az elsősöktől a hatodikos osztályokig jár a gyümölcs az iskoláskorú gyermekeknek. – Nekem a körte a kedvenc gyümölcsöm – jelentette ki határozottan Márton Gréta, és azonnal hozzá is tette: de az almát is nagyon szereti. A nyíregyházi Apáczai gyakorló harmadikos kisdiákja már nagyon várja, hogy akárcsak tavaly, most is kapjanak az iskolában almát és almuskát.


Jókayné Deák Éva: A tanévnyitó napján 650 diákunk csemegézett a friss gyümölcsökből.


– Ó, nem tudod, mi az? Hát az almalé! – nevetett fel Gréti a tanácstalanságot látva. – Az osztályban szerintem mindenki szereti a gyümölcsöt, de azért volt olyan, aki nem ette meg – jegyezte meg a kislány, és biztosan állította: senkinek nem jutott eszébe kidobni a finomságot, volt, aki hazavitte a testvérének, vagy otthagyta az asztalon.

Örülnek a gyümölcsnek

Kizárólag magyar termelőktől származó, friss gyümölcsöt ad az általános iskolák 1–6. osztályos tanulóinak kezébe az új tanévben is folytatódó iskolagyümölcs-program. Az egészségmegőrző akcióhoz évről évre több iskola és termelő csatlakozik. A 2009 óta uniós társfinanszírozású országos programban tavaly óta az ötödik és hatodik osztályosok is részt vehetnek.

– Szeptember elsején hozzánk is megérkezett a gyümölcsszállító kamion, így már a tanévnyitó napján csemegézhetett 650 diákunk a friss gyümölcsökből – mondta Jókayné Deák Éva, a Móra Ferenc Általános Iskola intézményvezetője, aki hozzátette: tavaly is nagy sikert aratott az egész tanévet átölelő gyümölcsprogram.

– Most almát és körtét szállítottak, diákjaink – kivéve a hetedikeseket és a nyolcadikosokat – egy-egy darabot kapnak naponta. A visszajelzések pozitívak, a tanulók kifejezetten örülnek a gyümölcsnek, amely mindig egy hétre előre megérkezik, és mi osztjuk ki a gyerekeknek – tette hozzá a pedagógus.

Harmincezren a megyében

Friss gyümölcs nemcsak a megyeszékhelyen jár a gyerekeknek. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén lévő közintézményekbe öt megyei beszállító (Szatmár Ízek Kft., Szatmár Tíber Szövetkezet, Nyírfruct Szövetkezet, Nagykálló-Tész Kft., Valentin Tész 2000 Szövetkezet) szállít gyümölcsöt – tájékoztatta lapunkat Kőhegyi Edit, a Nyíregyházi Tankerület vezetője.

– A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kötött megállapodások alapján a megye 13 járási tankerületében, 132 köznevelési intézményben közel 30 ezer 1–6. osztályos tanuló részesül a kínálatból a program keretében – közölt újabb adatot a tankerületi vezető. A tanulók heti három-négy alkalommal almát, körtét, szilvát, valamint cukor és tartósítószer nélküli gyümölcslevet kapnak a tanítási napokon.

Gyümölccsel az elhízás ellen

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa arra hívta fel a figyelmet a program szeptemberi indulásakor, hogy naponta 400 gramm zöldség vagy gyümölcs fogyasztása már nagymértékben hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez és az elhízás megelőzéséhez.

 

Termelik és szállítják

Már a program 2009-es indulásakor csatlakozott a kezdeményezéshez a Szatmári Ízek Kft.

– Az iskolagyümölcs-programnak nemcsak az a célja, hogy azoknak a családoknak segítsünk, akik nem igazán tudják megvenni a gyümölcsöt, hanem az is, hogy a gyerekek étkezési szokásait átformáljuk – magyarázza Gulácsi Mihály, a cég ügyvezetője. A csengeri székhelyű, 80 termelőt tömörítő termelő és értékesítő szövetkezet (TÉSZ) a megyében a csengeri és a baktalórántházi járás iskoláiba, továbbá egyházi fenntartású intézményekbe, míg az országban Borsod, Hajdú megyébe és a fővárosba is szállít gyümölcsöt.

– Összesen 105 ezer gyerekhez jutnak el a mi gyümölcseink, alma és szilva, később pedig a saját almalevünk is gyarapítja a kínálatot – tette hozzá az ügyvezető, elismerve azt is: nagy könnyebbség ez a tagjaiknak, hiszen van elég gond az almatermés értékesítésével, tárolásával és felvásárlásával. Gulácsi Mihály azt mondja, sokat jelentene, ha az alma a hetedikes és nyolcadikos diákokhoz is eljutna a gyümölcsakció keretében.

– Nagyon jó a kapcsolatunk az iskolákkal, segítünk megismertetni a gyerekekkel az egészséges táplálkozás előnyeit és a magyar föld termékeit, megtanítjuk őket a magyar áruk szeretetére és értékelésére – mondott újabb indokot arra az ügyvezető, miért jó ez a program.!

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!