Nyíregyháza hírei

2014.09.05. 07:26

Integráció egy globális világba

Nyíregyháza - Varga Mihály: az osztrák szintre kell szorítani a feketegazdaság részarányát.

Nyíregyháza - Varga Mihály: az osztrák szintre kell szorítani a feketegazdaság részarányát.Gondolkozz másként – hangoztatta köszöntőjében a Steve Jobs-tól kölcsönvett gondolatot Mádi Zoltán, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezetének elnöke, majd felelevenítette az elmúlt nyíregyházi vándorgyűlések emlékezetes pillanatait.


Varga Mihály: A hazai beruházási rátát húsz százalék fölé kell növelni


– Az idei gyűlést a megye pálinka-hagyományaira igyekeztünk felfűzni – oldotta egy kicsit a hangulatot az egykori nyíregyházi polgármester, akinek köszöntője után Kovács Árpád elnök Láng Lajos-díjat adott át dr. Nyíri Ivánnak, eddigi lelkiismeretes munkájának elismeréseként. A közgazdász – ahogy Kovács Árpád fogalmazott – „megmerítkőzik” a politikában, ugyanis független jelöltként harcba száll Eger polgármesteri székéért.

Szinte megtelt az aula

A köszöntők és az elismerés átadása után következhettek a szakmai előadások, melyekre szinte teljesen megtelt a Nyíregyházi Főiskola Bessenyei aulája.

 

 

– Magyarország egy globális világba integrálódott ország, ezért megérezzük azt, ha több ezer kilométerrel arrébb történik valami – utalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a forrongó ukrán-orosz helyzetre, majd a hazai gazdaság javuló mutatóira irányította rá a figyelmet.

– A 3,9 százalékos növekedésnek örülünk, főként annak fényében, hogy az államháztartás hiánya 3 százalék alatt maradt. Ez azért siker, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy választási évben ez nem így szokott történni – mondta a miniszter, aki ezután külföldi kitekintésbe kezdett.

– Az USA-ban ingatlanpiaci élénkülés figyelhető meg, Kína lendülete alábbhagyott, az Európai Unió pedig a gazdasági prognózisok tükrében monetáris lazításba kezdhet. A jelenlegi geopolitikai feszültségek konjunktúra-romlást idézhetnek elő. Ebben, a némileg javuló makrogazdasági környezetben az unió azonban továbbra is lemaradásokkal küzd – összegzett Varga Mihály, aki a jövőbeni teendőkről is beszélt az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen.

A pénztárgépek szerepe

– Az osztrák szintre kell visszaszorítani a feketegazdaság részarányát, ebben már nagy szerepet játszhat az online pénztárgépek bevezetése. Az áfabevételek a várt szintre kerültek, a foglalkoztatottak száma pedig átlépte a 4,1 millió főt. Ám ez még mindig kevés, a csehek példája lebeg a szemünk előtt. Szeretnénk 5 millió fölé emelni a munkavállalók számát Magyarországon – tekintett előre a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály kijelentette: tavasszal forintosítják a devizahiteleket, és kilátásba helyezte a bankadó és a tranzakciós adó esetleges módosítását is.

– 1300 milliárd adósságot vett át a kormány az önkormányzatoktól, így joggal várhatunk el felelős gazdálkodást a helyhatóságoktól, akik működési hiánnyal már nem tervezhetik a költségvetést, és hitelt is csak egyeztetés után vehetnek fel – nyomatékosított a miniszter, aki a kormány jövőbeni irányvonalai közé sorolta a fenntartható növekedést, a fiskális fegyelmet, az ország hitelminősítésének a javítását, valamint azt, hogy a beruházási rátát 20 százalék felé kívánják növelni.

 

GDP: növelni kell az ipar hozzájárulását

– Egy új világrend van születőben, ennek a világrendnek mi pedig a győztesei szeretnénk lenni – ezt már Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese mondta a vándorgyűlésen.

A politikus szerint az ország Európa termelési központja lehet, ám ehhez továbbra is tartani kell a megújult külpolitika irányait. – Növelni kell a magyar ipar hozzájárulását a GDP-hez, úgymint az exportarányt és a külföldi tőke egy főre lebontott mennyiségét. Ezek első lépcsőfoka az, hogy a 2013-as évben 6 százalékkal sikerült növelnünk a kivitelünket.

A miniszterhelyettes felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a keleti nyitás politikája nem azt jelenti, hogy a nyugati partnereket „faképnél hagyjuk”, hanem ezek megtartása mellett újakat keresünk tőlünk keletebbre.

– A célunk az, hogy a hazai exporttevékenység egyharmada az unión kívüli kereskedelmi kapcsolatokból tevődjön össze – közölte Szijjártó Péter.

 

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!