Nyíregyháza hírei

2014.09.06. 15:28

Jó év után még egy jött

Nyíregyháza - A járműipar fűti az exportot, de egyre inkább felzárkózik ehhez a mezőgazdaság is.

Nyíregyháza - A járműipar fűti az exportot, de egyre inkább felzárkózik ehhez a mezőgazdaság is.

Az adózói kör bővítése és a feketegazdaság visszaszorítása az általános adószint csökkentéséhez vezető út – nyilatkozta lapunknak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Közgazdasági Társaság 52. Közgazdász-vándorgyűlésén.

A magyar gazdaság 3,9 százalékos bővülése nyolcéves rekordot jelent – de mennyire biztosak a növekedés motorjai?

Varga Mihály: A növekedést generáló ágazatok a magyar gazdaság erősségei közé tartoznak, nem véletlen, hogy az elmúlt években is jól teljesítettek. Alapvetően a járműipar fűti az exportunkat, de egyre inkább felzárkózik ehhez a mezőgazdaság is. A mostani számokban az a meglepő, hogy egy rendkívül jó évet egy újabb jó esztendő követett az agráriumban, és hogy a megelőző eredményeket is tudta fokozni ez az ágazat. Okkal bízhatunk benne, hogy a foglalkoztatásban is markánsabban jelennek meg a kedvező hatások. Az építőipar öt év zuhanás után kezd talpra állni, a lakásépítési engedélyek és a lakáscélú hitelfelvételek száma egyaránt növekszik. Mindez mondatja velem azt, hogy az előttünk álló időszakban – hacsak nem következik be az ukrán-orosz konfliktusban valamilyen előre nem látható negatív fejlemény – a magyar gazdaság tartós növekedési pályán haladhat tovább.

Mennyiben árnyalja ezt a képet az, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság év közben növekedett?

Varga Mihály: Aki az állam­adósságot folyamatában vizsgálja, láthatja, hogy 2002 és 2010 között drasztikusan megemelkedett: 53-ról a bruttó hazai termék 83 százalékára. Az előző ciklusban sikerült megfékezni ezt az adósságnövekedést, az elmúlt három esztendőben pedig az egymással összevethető év végi eredményeket alapul véve mindig csökkent az adósság mértéke. Az idei év adósságlefutása ugyanaz, s ha az árfolyamban nem következik be valamilyen drasztikus változás, akkor év végére az adósságszintünk alacsonyabb lesz, mint a múlt esztendő végén.

Magyarország egyértelmű vesztese az Oroszországgal szemben hozott uniós szankcióknak: számíthatunk-e kompenzációra?

Varga Mihály: Az Európai Bizottság egyelőre 125 millió eurós keretet biztosított a veszteségek pótlására. Tény, hogy a szankciók eltérően érintik az EU tagországait, hazánkat sokkal inkább sújtja, mint mondjuk Spanyolországot vagy Írországot. A magyar gazdasági és politikai diplomácia azért küzd, hogy a veszteségeket minimalizáljuk és új piacok szerzésével teremtsük meg a lehetőséget ahhoz, hogy a magyar vállalkozások, cégek értékesíthessék termékeiket illetve szolgáltatásaikat.

Kormányzati programjuk egyik kiemelt pontja volt az adózói kör szélesítése, vállalva az ezzel járó társadalmi konfliktust is.

Varga Mihály: A közcélt kell látni, ez pedig az, hogy akár magánszemélyről, akár vállalkozásról van szó, mindenki tisztességesen fizessen adót a jövedelme illetve bevételei után. A mi törekvéseink hátterében az áll, hogy ha több adózót tudunk bevonni az adózásba és visszaszorítjuk a feketegazdaságot, akkor csökkenthető az átlagos adószint is. Már elértük azt, hogy a jövedelemadók szintje jelentősen csökkent az egykulcsos adónak köszönhetően, és a vállalkozói kör számára elérhető 10 és 19 százalékos társasági adószint európai összevetésben is kedvezőnek mondható. Ezzel párhuzamosan a fogyasztási típusú adók mértéke növekedett. Mi azt mondjuk erről: aki dolgozik és jövedelmet szerez, az kevesebb adót, aki pedig elkölti és fogyaszt, több adót fizessen. Kiszámítható adózási elvet és gyakorlatot követünk, ezt szeretnénk folytatni a jövőben is.

Egy frissen felröppent téma a nemzeti italbolt – ez valóban napirenden van?

Varga Mihály: Semmilyen kormányelőterjesztés vagy tárgyalás ebben a kérdésben nem volt, ezt most egy újabb hírlapi kacsa kategória.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!