Nyíregyháza hírei

2014.09.27. 15:16

Matricát kapnak a villanyórák

Vállaj, Nyíregyháza – A villanyórákra ragasztott új mágneses, öntapadós matrica az áramlopások visszaszorítását szolgálja.

Vállaj, Nyíregyháza – A villanyórákra ragasztott új mágneses, öntapadós matrica az áramlopások visszaszorítását szolgálja.– A múlt héten Vállajban az E.ON munkatársai mágneses műszert akartak felszerelni a fogyasztásmérő órákra. A családom egyedül élő, idős tagjai gyanakvóak voltak, ezért felhívták az E.ON ügyfélszolgálatát, ahol egy törvényi előírásra hivatkozva azt állították, hogy a fogyasztók kötelesek rábólintani a „mágneses beavatkozásra” – kereste meg szerkesztőségünket hűséges olvasónk.

– Az ügyintéző nem tudta konkrétan megnevezni az előírást, amire hivatkozott, és azzal sem volt tisztában, hogy pontosan mire is szolgál a felszerelni kívánt műszer. Azóta sem sikerült kiderítenünk... – tette hozzá előfizetőnk, aki lapunk utánajárását kérte a fogyasztók sokaságát érintő ügyben.

Lefotózzák a felszerelést

– Az E.ON csoport számára – hasonlóan a többi magyarországi energiaszolgáltatóhoz – kiemelten fontos a hálózati veszteség mérséklése. A fogyasztásmérő manipulációjával megvalósított szabálytalan energiavételezés, közérthetőbben az „áramlopások” visszaszorítása közös érdekünk – szögezte le Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője, majd elmondta: az ügyfelek készülékére felhelyezett mágneses, öntapadós matrica a szabálytalan vételezés visszaszorításának egyik eszköze.

A matrica segítségével garantálható a fogyasztásmérő zártsága (a matrica roncsolásmentesen nem távolítható el) és a mágneses befolyásolás jelzése (a matrica felületén található E.ON felirat mágneses térerő hatására elmosódik).

Az E.ON felirat elmosódása csak ≥150 mT mágneses tér­erősség hatására jön létre, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyik háztartásban alkalmazott eszköz (pl. mobiltelefon) mágneses térereje sem elegendő ahhoz, hogy elváltozást okozzon. A mérőhelyen az ügyfeleket szóban tájékoztatják a kollégák a matricáról, illetve egy ellenőrző eszközzel bemutatják, hogy a fóliában lévő E.ON felirat olvasható (ezzel bizonyítva felragasztáskor a „sértetlenségét”). A mérőt megtisztítják, és felhelyezik a matricát. A folyamat közben fényképek is készülnek.

A felragasztás után tájékoztató lapot adnak az ügyfeleknek, akiknek alá kell írniuk az adatlapot. Utóbbin az ügyfél adatai és a mérőhelyi adatok, valamint egy rövid nyilatkozat szerepel, hogy a plombabontás illetve szerelés nem történik.

Jelezzék az elváltozást!

– A mágneses öntapadós matrica a mérőhelyen lévő berendezések részét képezi, ezért kérjük ügyfeleinket, ügyeljenek annak sértetlenségére, épségére! Amennyiben bármilyen elváltozást tapasztalnak a felhelyezett matricá(ko)n – például mechanikai sérülést –, jelezzék a szolgáltatónak! – kérte Egyházi Nikoletta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!