Nyíregyháza hírei

2014.09.20. 11:21

Nem adjuk könnyen az adónkat

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A hazai dolgozóknak csupán a fele rendelkezik adója egy százalékáról.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A hazai dolgozóknak csupán a fele rendelkezik adója egy százalékáról.

A NAV listájából az is kiviláglik, hogy minden megyeszékhelyen vannak slágerszervezetek, ezeket évről évre megközelítőleg ugyanakkora bázis támogat, a kisebb települések pedig osztoznak a maradék egy százalékról rendelkezőkön.

Nem a felajánlásokra építenek

Az előző évben 19 ezer forintnyi támogatás érkezett 3 adakozó jóvoltából a Nyírcsászári Ifjúsági-, Sport és Szabadidő Egyesület számlájára, ami, valljuk meg őszintén, nem egy túl nagy összeg. Az egyesület elnökétől azonban megtudtuk: nem az adófelajánlásokra építik az éves költségvetést.

– Egyesületünk 2006 óta működik, 2012-től fő profilunk a szabadidős tevékenységek megszervezése – tájékoztatta lapunkat a huszonnyolc taggal működő egyesület elnöke, Vass Árpád.

– Mi működtetjük Nyírcsászáriban az integrált közösségi szolgáltatási teret, ahol a helyi ovisoknak és az iskolásoknak szervezünk különféle programokat, de részt veszünk a falunapokon és sporteseményeket is rendezünk. Mi pályáztunk a kultúrház épületének a felújítására is, erre 54 millió forint uniós támogatást nyertünk, a nyáron ért véget ez a projekt – mondta büszkén az elnök.

A Ratkó József Olvasótábori Egyesület elnöke, Ratkó Józsefné örül minden egyes forint felajánlásnak.

– Tavaly 12 ezer forintnyi adót ajánlottak fel az egyesületünk részére, aminek természetesen örülök. Halkan jegyzem meg, hogy egy olvasótábor megszervezéséhez, amire legutóbb hét éve volt példa, még sok hasonló segítségre volna szükségünk – mondta Ratkó Józsefné, aki hozzátette: a jövő héten Tiszadobon egy emlékcsónakot állítanak a férje emlékére, hiszen a községre második szülőföldjeként tekintett.

Természet és kultúra

Az Ecsedi-Lápvidékért Egyesület a NAV tájékoztatása szerint az adó 1%-okból tavaly kicsit több, mint tízezer forintot gyűjtött össze.

– Az egyesület öt éve működik, tehát relatíve fiatal, még kell ismertetnünk magunkat az emberekkel. Ez nem könnyű, manapság önerőből egy egyesület nehezen tudja fenntartani magát, pláne, ha semleges akar maradni. Ilyenkor a pályázatok eredményei sem úgy alakulnak, ahogy várják – vázolta fel Szabó Gusztáv egyesületi elnök, s hozzátette: nehéz megmondani, hogy az adó 1 százalékok összege miért ilyen alacsony.

– A legtöbb felajánlás a családtagoktól, barátoktól érkezik, van, hogy több, máskor kevesebb, ez a munkahelyek alakulásával együtt változik. Nagyecsed ebből a szempontból is nehéz helyzetben van, nem beszélve arról, hogy földrajzi helyzete és infrastruktúrája miatt kissé elszigetelt a település – vélte az Ecsedi-Lápvidékért Egyesület elnöke.

Nagy Emília a nyíregyházi Luther Passage A Kultúráért Egyesület vezetője. A szervezet főleg komoly- és könnyűzenei koncertekkel, kiállítások, felolvasóestek szervezésével támogatja a megyeszékhely kulturális életének fejlődését. Az adózók azonban ezt kevéssé hálálják meg, az elmúlt évben körülbelül 40 ezer forint gyűlt össze az 1 százalékokból.

– A koncert- és tárlatlátogatók, az egyesület és baráti, ismerősi köre szokta felajánlani a Luther Passage-nek a felajánlhatót. Többnyire pályázati pénzből dolgozunk a projektidőszakban, a felajánlói körünk pedig elég szűk, legtöbb esetben ad hoc cégektől kapunk támogatást vagy uniós forrásokra pályázunk – mondta el érdeklődésünkre Nagy Emília, s hozzátette: reklámfelület kellene, amin keresztül meg lehetne győzni az embereket arról, hogy rendelkezzenek az adójuk 1 százalékáról.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!