Nyíregyháza hírei

2014.09.24. 09:19

Támogatás hűtésre, fűtésre

Nyíregyháza - Pályázati pénz új hűtőre, kondenzációs kazánra és ablakcserére is – csak magánszemélyeknek.

Nyíregyháza - Pályázati pénz új hűtőre, kondenzációs kazánra és ablakcserére is – csak magánszemélyeknek.

Az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium három új lakossági energiahatékonysági pályázatára összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. Az egymilliárd forintos fűtéskorszerűsítési pályázat után jelenik meg a kiírás háztartásigép-cserére 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A programok kizárólag magánszemélyeknek szólnak, a hűtőcsereprogram pedig nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak.

Önerő is kell hozzá

– A kazáncsere pályázati kiírása már megjelent, most várjuk, hogy a háztartási gépek vásárlásához elnyerhető támogatás pályázata is nyilvános legyen, és folyamatosan kiküldjük a tagjainknak – árulta el lapunknak Németh Zoltánné. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének megyei elnöke azt mondta, ezek fontos és jó célok, ám sok még a kérdőjel, és információik szerint a pályázatokhoz 40–60 százalékos önerő kell, amit az egyik hónapról a másikra, legtöbb esetben minimálbérből élő nagycsaládok nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak előteremteni, főleg ott, ahol az egyik szülő munkanélküli.

– Néhány családunk gondolkodik, hogy belevágjanak-e, hiszen szükség lenne a kazán cseréjére, az elavult hűtő helyett is jó lenne egy új, azonban önmagában a támogatás ehhez kevés lesz – kalkulál Németh Zoltánné. Példaként említi, hogy fűtéskorszerűsítésnél az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka, maximum 650 ezer forint nyerhető el, de honnan lesz a többire fedezete a családoknak? Ez a legnagyobb kérdés, s nem biztos, hogy pont azok tudnak majd élni a lehetőséggel, akiknek a legfontosabb lenne.

Panelek kizárva

A lakások önálló fűtésrendszerének modernizálására, vagyis kazáncserére egymilliárdos a pályázati keret.

Az elnyerhető forrásból lehetőségük lesz a tulajdonosoknak, hogy a lakóingatlan elavult állapotú gázkazánjukat új, kondenzációs gázkazánra cseréljék, és ehhez kapcsolódóan a fűtési és a melegvízrendszert is korszerűsítésék. A pályázaton azok a magánszemélyek vehetnek részt, akik a pályázattal érintett, életvitelszerűen lakott lakóépület tulajdonosai. Pályázatot benyújtani legfeljebb négy lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező lakás korszerűsítésére lehet. Az egyes lakások tulajdonosai önállóan nyújtanak be pályázatot – ismertette az NFM.

Érdemes áldozni rá

– Bár nem kevés kiadással jár, hosszú távon meghálálja magát, ha energiatakarékosra cseréljük a régi, „áramzabáló” háztartási gépeket az otthonunkban, és gondoskodunk a megfelelő hőszigetelésről! – állítja Farkas Erzsébet, aki saját példáján keresztül vezette le, mennyi pénzt takaríthat meg egy család, ha ilyesfajta rezsicsökkentési akcióba kezd.

– Ma már a mikrohullámú sütőnk, a hűtőszekrényünk és a mosógépünk is „A” vagy „A+” energiaosztályú. Emlékszem, ezek valamivel többe kerültek a műszaki boltokban, mint az „energiaéhesebb” darabok, de már rég visszahozták azt a pénzt. A régi televízióknak is búcsút intettünk, a modern, sík képernyős készülékek jóval energiatakarékosabbak, többet tudnak, kiváló a kép- és hangminőségük. Két éve a fűtési rendszerünket is átalakíttattuk, és az egész házunkat hőszigeteltettük. Mintegy 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztunk mint korábban, a számlák már jóval barátságosabbak. Csak ajánlani tudom mindenkinek az ilyen energiatakarékossági befektetéseket, pláne, ha állami támogatást is nyújtanak hozzá! – mondta Farkas Erzsébet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!