Nyíregyháza hírei

2014.09.06. 14:16

Vadászgéphez alkatrész - nyomtatókból

Nyíregyháza - Súlyos milliárdok, sorsdöntő kérdések a közgazdászok éves legnagyobb szakmai összejövetelén, Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Súlyos milliárdok, sorsdöntő kérdések a közgazdászok éves legnagyobb szakmai összejövetelén, Nyíregyházán.

A közjót szolgáló termékeny viták, javaslatok és vélemények jellemezték a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 52. Közgazdász-vándorgyűlését – összegzett a szombaton tartott záró plenáris ülésen Hegedűs Éva, az MKT főtitkára, a vándorgyűlés levezető elnöke.

Szeptember 4-6. között – nyolc év után ismét – Nyíregyháza ad otthont a hazai közgazdász élet legrangosabb éves eseményének. A Nyíregyházi Főiskola Bessenyei aulájában előbb Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke tért ki a megyék területfejlesztési feladataira, mint a gazdasági életben vállalt aktívabb szerepre.

Ezt követően a szekcióülések munkájáról adtak rövid értékelést az elnökök. Az egyik legfontosabb információ a 2014-2020-as Partnerségi Megállapodással kapcsolatban hangzott el: a jövő héten Orbán Viktor és José Manuel Barroso találkozóján várható Magyarország és az Európai Bizottság közötti szerződés aláírására.

Ennek köszönhetően 25 milliárd eurós, illetve mintegy 8700 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut hazánk ebben az uniós költségvetési ciklusban. Mint elhangzott, minden feltétel adott, hogy ezt a keretösszeget hiánytalanul le is hívhassa majd hazánk. Baráth Etele, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke többek között három kulcskérdésről beszélt: a kis- és középvállalkozások finanszírozása, a fejlesztések területi koncentrációja illetve azok közvetett hatásai valamint a fejlesztési programok integrált jellege.

Kiemelt figyelem övezte a mezőgazdaság és élelmiszeripar szekció munkáját, mely a globális kihívásokból indult ki. Miközben a Föld népesedési rátája 4-5-szörösére növekedett, az élelmiszertermelés messze nem tart lépést ezzel az ütemmel. A magyar élelmiszeripar nagy vesztese az uniós csatlakozásnak, de kitörési lehetőségként az újabb zöldmezős beruházások támogatását jelölték meg a szakemberek.

A rendkívül gyors, dinamikus ipari forradalmak kihívásairól döbbenetes példán keresztül beszélt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: egy csúcstechnikát szimbolizáló F-16-os vadászrepülőgéphez ma már három dimenziós nyomtatóval is gyártanak alkatrészeket. Az ipari forradalmi eredmények nem másolhatóak le, azokhoz versenyképes saját ötletekkel lehet csatlakozni. Ehhez viszont alap a minőségi oktatás, mely az ország versenyképességének pillére – fejtette ki Parragh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!