Nyíregyháza hírei

2014.09.30. 14:46

Versenyben a forrásokért

Nyíregyháza - A nekünk szánt 12 ezer milliárd forint nagy része a gazdaságba kerül – hangzott el a KAVOSZ vállalkozói fórumán.

Nyíregyháza - A nekünk szánt 12 ezer milliárd forint nagy része a gazdaságba kerül – hangzott el a KAVOSZ vállalkozói fórumán.

A fejlesztéspolitika célkeresztjében a gazdasági növekedés áll, olyan beruházások támogatásával, amelyek fenntarthatóak és bővítik a foglalkoztatást – foglalta stratégiai keretbe az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési ciklusának hazai forrásfelhasználását Csepreghy Nándor.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, valamint a KAVOSZ Zrt. közös szervezésében kedden tartott vállalkozói fórumon adott tájékoztatást az uniós pályázati lehetőségekről a kamara nyíregyházi székházában.

Elmondta: az elkövetkező hét évben 12 ezer milliárd forint EU-s forrás áll Magyarország rendelkezésére. Ezt tíz operatív program keretében lehet majd lehívni, az első kiírások a jövő héttől várhatóak, és az Európai Bizottság folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan folyamatosan jelennek meg az újabb pályázati kiírások.

A válság hetedik évében az utolsó tartalékaikat is felélő vállalkozások számára az azonnal elérhető finanszírozási lehetőségek súlya, jelentősége hihetetlenül megnőtt. Ilyen a Széchenyi Kártya Program, mely hat hitelformát kínál minden eddiginél alacsonyabb kamattal – beszélt a 12 évvel ezelőtt indított programról Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a KAVOSZ nem bank, célja a vállalkozások számára nyújtott kedvező pénzügyi szolgáltatás, melynek sikeréről beszédes számok árulkodnak. Ezt követően tételesen ismertette a hat hitelkonstrukciót, értékelve azt is, melyik, hol s kinek nyújtja a leghatékonyabb segítséget.

A helyi társadalmi élet számára fontos a helyi gazdasági élet élénkítése, ezért folyamatos a párbeszéd az önkormányzat és a vállalkozói szektor között. A város maga is számos téren végez gazdaságélénkítő munkát, vállal kezdeményező szerepet ebben – utalt Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc a turizmus és az építőipar terén elért eredményekre.

A haza kis- és középvállalkozások forrásszegények, ez egy folyamat következménye, a problémák kezeléséhez szükségük van az uniós források gyakorlati megközelítésű felhasználására és a közvetlen, nekik címzett hitellehetőségekre is – nyilatkozta Pekó László, a megyei iparkamara elnöke. Czomba Csaba, a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke a vállalkozók nevében arról beszélt: várják mielőbb a pályázati kiírásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!