Nyíregyháza hírei

2014.09.26. 10:28

Viszik a fát és veszik a szenet

Nyírbátor, Nyíregyháza - A vásárlók a döntésnél figyelembe veszik a fűtőértéket és az árat is.

Nyírbátor, Nyíregyháza - A vásárlók a döntésnél figyelembe veszik a fűtőértéket és az árat is.

Napról napra hamarabb sötétedik, egyre hidegebbek az éjszakák. A természet körforgásával szemben tehetetlenek vagyunk, el kell fogadnunk tényt: közeledik a hűvös ősz, a fagyos tél, vagyis kezdődik a fűtési szezon. Vannak olyan családok, akik már be is fűtöttek a kályhába, a kazánba, a legtöbben azonban kivárnak, hiszen fűtsenek is bármivel, megérzi a pénztárcájuk.

Már nyáron elkezdődött

– Számunkra a fűtési szezon már július elején megkezdődött – árulta el készségesen érdeklődésünkre Drenyószki Judit, a nyírbátori Bátor Tüzép Kft. telepvezetője. – Akinek van rá pénze, akár száz mázsát is vásárol a nyári hónapokban, ugyanis a tavalyi vágású fák addigra jól kiszáradnak. Októberben már csak 10–20 mázsa fát vesznek az emberek, mivel a szerényebb anyagi helyzetben élők kivárnak az utolsó pillanatig, s nem vesznek egyszerre sokat, hátha tudnak takarékoskodni.

– Szerepet játszhat még az is, hogy ősszel már csak friss vágású fákat lehet vásárolni, s azok még nedvesek. Nagy a kínálat a magyar fákból, de a legnagyobb sláger még mindig az akác. Aztán vannak, akik tölgyfát szeretik, s vannak, akik nyárfát vásárolnak. Ez utóbbi olcsóbb a többihez képest, de nem jó a fűtőértéke.

Kíváncsiak voltunk arra is, napjainkban mennyire keresik az emberek a szenet.

– Furcsának tűnhet, de mintha ismét a szén aranykorát élnénk – válaszolta a telep vezetője. – A szén jobban tartja a meleget, reggel még erősen parázslik. Így sok helyen reggel fát tesznek rá, nappal azzal fűtenek, éjszakára pedig megint jön a szén. Többfajta szén kapható. A magyar lignit a legolcsóbb, de alacsony a fűtőértéke. Minőségileg már jobb, de drágább is az orosz fekete kockaszén, az orosz barnaszén. A jövő héten kapunk lengyel lángborsó szenet is. Előfordult, hogy valaki panaszkodott a lignitre, holott csak nem tudta, hogy lignit felülről lefelé ég, vagyis ha valaki alulról akarja me­g­gyújtani, nem fog égni.

Fontos az ellenőrzés

– A legfontosabb, hogy mielőtt először gyújtanak be a kazánba, kandallóba, ellenőrizzék belülről. Ha bármilyen rendellenességet, füstgáz-visszaáramlást, huzathiányt tapasztal, haladéktalanul kérje szakembereink segítségét – szögezte le Valkó László, a nyíregyházi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője. Hozzátette: éves bontásban dolgoznak, így ebben az évben már mindenhol sepertek egyszer.

– Ha olyan kazánnal fűtenek, amivel egy légtérben tartózkodnak, tehát onnan veszi el a levegőt, ügyeljenek a szellőzésre, ellenőrizzék, nem dugult-e el a nyílás. Ezenkívül fontos, hogy vegyes tüzelés esetén csak száraz fát használjanak, illetve igyekezzenek minél magasabb fűtőértékű szenet beszerezni, így elkerülhető a kátrányképződés és koromdugó kialakulása – mondta Valkó László, aki további tanácsokkal is szolgált.

– Szellőztessenek naponta, kazánjuknak is szüksége van a friss levegőre, ugyanúgy, mint az embereknek. A szellőzőnyílások eldugítása télen gyakori jelenség, ezzel azonban jelentősen megnövekszik a szén-monoxid-mérgezés esélye. Környezetvédelmi szempontokon túl a fűtőkészülék és a kémény károsodása is elkerülhető, ha semmilyen műanyagot, gumit és festékes fát nem tüzelnek el benne.

Vegyesen fűtenek

Lengyel Zsuzsa és család vegyes tüzelésű kazánnal, gázzal és fával egyaránt fűti nyírbélteki otthonát.

– Szeptember végén, október elején meg kell vennünk a fát ahhoz, hogy ne legyen hiánycikk, amikor bejön a nagyobb hideg. Legalább ötven mázsa tüzelőt fel kell halmoznunk ahhoz, hogy tavaszig kitartson. Egy hónapra körülbelül 10 mázsa kell, ami 16 ezer forintba kerül, így ősztől tavaszig megközelítőleg 80 ezer forintot költünk fára – végzett gyors fejszámolást Zsuzsa.

A kétgyermekes anya tavaly nem, az idén azonban jogosult szociális tűzifára, de mint mondta: bár mindenhol jól jön a kapott mennyiség, csupán két-három hétre elegendő, tehát erre nem lehet egy telet építeni.

KM-CSA, MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!