Nyíregyháza hírei

2014.10.09. 08:54

A kézzel kotort Gangesz

Nyíregyháza - Jelenleg egy 240 méter hosszú „alagútban” folyik a nem éppen könnyű munka.

Nyíregyháza - Jelenleg egy 240 méter hosszú „alagútban” folyik a nem éppen könnyű munka.

Hivatalos nevén az Érpatak-főfolyás (népi nevén Gangesz) a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő kanális, mely a Nyírség belvízrendszerének egyik legfontosabb csatornája – mondja Kovács László nyíri szakaszmérnök a helyszínen, ott, ahol a „patak” bebúvik a körút alá, a „konzervgyári alagútba”, s csak az erőmű környékén bukkan elő újra, mintegy 240 méter után.

Szükségszerű rekonstrukció

– Hátha valaki nem tudja, elmondom – teszi hozzá a szakember –, hogy a csatorna hossza 50,16 kilométer, vízgyűjtő területe 736 négyzetkilométer, befogadója a Lónyay-főcsatorna. A kanális Nyíregyháza belterületén halad keresztül, már csak ezért is fontos karbantartása, tisztítása.

Az alagút bejárata előtt kisebb duzzasztót építettek homok­zsákból, hogy könnyebb legyen kiszedni az iszapot. Aztán leereszkedünk az alagútba, ahol éjszakai sötétség fogadna, ha nem világították volna ki. Az iszapolás, az uszadék-hordalék eltávolítása rendkívül fontos, ám az utóbbi tíz év kiadós belvizei szükségszerűvé tették a csatorna rekonstrukcióját is, hogy a Nyíregyházán átvonuló és a város belterületéről érkező belvizeket biztonságosan el tudják vezetni.

– Ennek érdekében két éve további fejlesztés történt a csatorna városi szakaszán – mondja Kovács László, miközben a közmunkában dolgozók keményen lapátolnak. – A Toldi utcánál 500 méteren a töredezett burkolatot kicseréltük, kikotortuk az iszaplerakó bögéket, 2 kilométeren pedig helyreállítottuk a rézsűcsúszásokat. A csatorna burkolt szakasza az elmúlt években jelentősen eliszaposodott, megtelt hordalékkal, kommunális szeméttel. Ennek következtében a csatorna medre átlagosan 45–50 centivel lett sekélyebb. Ez jelentősebb csapadék esetén komoly gondot okozott. Az alagút bejáratánál kék csík is mutatja, mekkora volt a vízállás például 2006-ban, amikor szűk két óra alatt 92 milliméter eső zúdult Nyíregyházára.

– Éppen focivébé volt. A meccs után, úgy éjféltájban – mondja Baraksó Mihály csatornaőr – itt folytattuk a „szurkolást”, mert akkor bizony nem sok kellett, hogy a Gangesz kiöntsön.

– A Nyíregyházán áthaladó burkolt szakasz hossza 4,5 kilométer. Ezt csak kézi erővel lehet tisztítani. Tavaly a Hímesnél 2 kilométeren már elvégezték ezt a munkát, most pedig a zárt szakasz iszapolása folyik 440 méteren. Az iszapot, szemetet talicskákkal hordják ki a gyűjtőhelyre, amit aztán a magas partra rakodnak fel lapátokkal. Innen a hulladéklerakó telepre kerül az uszadékkal együtt.

 

Mosógép, hűtőszekrény

Szedtek már ki a csatorna városi szakaszából a palackokon, az egyéb háztartási hulladékon kívül mosógépet, sőt, hűtőszekrényt is. Sajnos van, aki kukának nézi a csatornát. Hogy a hatalmas kövek hogyan kerültek a mederbe, még a szakemberek számára is rejtély.

 

KM – GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!