Nyíregyháza hírei

2014.10.29. 07:32

Langyos tiltakozás a hidegben

Nyíregyháza - Alig háromszázan emelték fel hangjukat az internetadó ellen Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Alig háromszázan emelték fel hangjukat az internetadó ellen Nyíregyházán.

Lassan gyülekeztek az emberek a kedd este a nyíregyházi Kossuth térre szervezett tüntetésre várva; negyedórával az internetadó elleni tiltakozás kezdete előtt hatvanan-hetvenen kisebb csoportokban álldogáltak, sétáltak a megyeszékhely főterén.

Hat óra körül egy férfi szórólapot nyomott a kezünkbe „Kiáltvány a tüntetésre!” fejléccel, melynek pontjait később egytől egyig belekiabálták a főszervező megafonjába.

„Nem politikusok kellenek”

– Egy csendes, békés demonstrációt terveztünk a netadó ellen, csatlakozva a budapesti és az ország többi pontján szervezett tiltakozáshoz. Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba – mondta a lassan, de folyamatosan gyarapodó tiltakozók felé fordítva hangosbeszélőjét az esemény főszervezője.

– Gondolom, senkinek nem kell ecsetelnem az internet­adó káros hatásait: az internet az egyetlen dolog ma Magyarországon, ami összeköt bennünket a külvilággal, hiszen televíziót vagy nem nézünk, vagy ha igen, nem a valós információkat kapjuk. Elég volt a sarcokból, nem bírjuk már fizetni az adókat! – tette hozzá.

A fővárosi több tízezres megmozdulás mintájára a kormány leváltását, az alkotmányos jogok szabad gyakorlását, az elszámoltatást, a szakértői irányítást követelő szónokokhoz csatlakozó „NEM! NEM!” feliratú transzparenseket szorongató főiskolás fiatalokkal kiegészült közel 300 embert számláló tiltakozók magasba emelték világító mobiltelefonjukat, s együtt skandálták: „Nem kell netadó!”, „Szabad ország, szabad internet!”, „Európa! Európa!”. A Himnusz eléneklését követően a csoport egyik része hazaindult, míg másik fele néhány kiszuperált elektronikai eszközzel a Fidesz-kampányiroda irányába sétált.

– Ide nem pártok és politikusok kellenek – mutatott körbe egy neve elhallgatását kérő férfi, jelezve: néhány plakátokról ismerős arc is felbukkant a Kossuth téren –, hanem civilek, akik maguk szerveződnek tömeggé, hogy hangot adjanak a véleményüknek, békés úton érvényesítsék az akaratukat.

Az egyetlen szál

– Ezek az intézkedések az észak-koreaiakra emlékeztetnek, ahol semmit nem tudnak meg az emberek abból, ami a világban történik. Az egyetlen szál, ami megmutatja, hogy mi történik körülöttünk, az az internet. Ha ezt is elveszik tőlünk, teljes mértékben elszigetelnek minket a világtól – fejtette ki Gál Florentina, s hozzátette: – Arról nem is beszélve, hogy főiskolásként a tanulás mellett a fiatalok szociális életében, érintkezésében is jelentős szerepet tölt be a világháló.

A demonstráción az egyik kis internetszolgáltató, a Giganet is megjelent, hogy a tiltakozás ideje alatt ingyen wifit biztosítson azoknak, akik szeretnék megosztani az ott készült képeket, videókat.

Bálint Zoltán, a cég egyik alapítója elmondta: a kis szolgáltatók vesztét jelenti az internetadó, hiszen a tranzakciós adó mintájára végül az ügyfelekre hárítják majd át a terhet. Több százezer előfizetőt vesztenek el a szolgáltatók, így rengeteg munkahely szűnik meg január elsejétől – mondta.

KM-CSA, NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!