Nyíregyháza hírei

2014.10.25. 13:23

Mentőkutyások sikerei

Nyíregyháza - Vasárnap ért véget a X. Berényi IRO Mentőkutyás Vizsga és Verseny. A nemzetközi megmérettetésen eredményesen szerepeltek a nyíregyházi Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület kutyás kutató-mentői.

Nyíregyháza - Vasárnap ért véget a X. Berényi IRO Mentőkutyás Vizsga és Verseny. A nemzetközi megmérettetésen eredményesen szerepeltek a nyíregyházi Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület kutyás kutató-mentői. A három napos versenyen erős nemzetközi mezőnyben értek el szép eredményeket sőt, a mostani sikeres vizsgával nőtt is a bevethető mentőkutyák száma az egyesület kötelékében.

Komoly verseny, fontos eredmények

A cseh, osztrák, szlovák, román, holland és török versenyzők mellett kilenc magyarországi mentőcsapat kutyásai tettek vizsgát múlt hétvégén Jászberényben. A nemzetközi mentőkutyás szervezet (IRO) által felügyelt eseményen nemzetközi bírói csapat előtt adtak számot tudásukról a mentőkutyák és az őket vezető speciális mentők.

A versenyzők három kategóriában, nyomkövetésben, terület- és romkutatásban mérték össze tudásukat. Az osztrák, cseh és japán szakértőkből álló bírói gárda több lépcsőben mérte fel a kutyák képességeit, a mentési feladatok végrehajtásán túl, engedelmességi feladatok is részét képezték a vizsgának. A nyíregyházi csapat ebben az évben két „újonccal” érkezett a versenyre, akik mindketten kiemelkedő eredménnyel zárták a hétvégét. Területkutatásban a Nico névre hallgató németjuhász, romkutatásban pedig Nápolyi, a labrador retriever ért el dobogós helyezést. A csapat rutinosabb tagjai is brillíroztak, Django, a világbajnokságot is megjárt romkutató idén területkutatásban indult, megnyerve a kategóriáját. Simon Emese mudi keverék kutyája Csí is kategóriát váltott, idén ő is ebben a kategóriában próbálta ki magát. A most vizsgázott kutyák szükséges vérfrissítést is jelentenek az egyesület mentőkutya csapatában ugyanis két sokat látott rutinos kutya is felhagyott az „aktív szolgálattal” így ezek a fiatal ebek állnak majd a tapasztalt, de az aktív szolgálattal felhagyó Csülök és Buffy helyére.

A jövő reménységei

Nico vezetőjével Bajnay Eszterrel idén először indult a versenyen és terület alkalmas kategóriában – mindössze egyetlen ponttal elmaradva - megszerezte a második helyet. A két éves németjuhász a mezőny legjobb keresőmunkájával került dobogóra.

Nápolyi a három éves labrador és vezetője Vincellér Tibor az egyesület vezetője, első romkutatás vizsgájukon a harmadik helyet érték el. A kutya ösztönös és rendkívül hatékony kutató munkáját a japán versenybíró külön méltatta.

Django idén új műfajban, területkutatásban mérette meg magát vezetője, Tovai Ildikó egy esztendő intenzív tréningezéssel „képezte át” rutinos hét éves belga juhászát.

Több lehetőség

A versenyen vizsgát tett új és új feladatokra alkalmas kutyákkal kibővülnek a nyíregyházi egyesület lehetőségei. Több egységgel, nagyobb területen, az eddiginél is eredményesebben végezhetnek kutató- mentő feladatokat a környező országrészekben. A szeptember végén Bencs-emlékéremmel kitüntetett mentő egyesület így még felkészültebben, nagyobb csapattal indulhat segíteni a bajban.

A csapat:

Tovai Ildikó – Django Terület „A” kategória I. hely

Bajnay Eszter – Nico Terület „alkalmas” vizsga II. hely

Vincellér Tibor – Nápolyi Romkutatás „A” kategória III. hely

Simon Emese – Csí Terület „A”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!