Nyíregyháza hírei

2014.10.19. 14:38

Nem hagyjuk elkallódni!

Nyíregyháza - Azt mondják, az igazi tehetség előbb-utóbb érvényesül, ám a gyakorlat rendre rácáfol erre a bölcsességre.

Nyíregyháza - Azt mondják, az igazi tehetség előbb-utóbb érvényesül, ám a gyakorlat rendre rácáfol erre a bölcsességre.– Mit értünk tehetség alatt? – faggattuk Dobos Zoltánnét, iskolánk oktatási igazgatóhelyettesét, aki szerint az igazi tehetség a velünk született adottságokban, a kreativitásunkban és sok-sok gyakorlásban rejlik.

– A tehetség többféle lehet. Előfordul például, hogy a diák nem teljesít valami jól matematikából, de testnevelésből jeles, kimagasló. Fontos leszögezni: nem minden gyermek minősül automatikusan tehetségesnek, aki kiemelkedik bizonyos feladatokban!

Mindenki tehetséges valamiben

Az iskolába lépve megnő azoknak a tevékenységeknek a köre, melyekben a jó adottságokkal rendelkező diákok hamar megcsillogtathatják a rátermettségüket. Én hiszem, hogy minden gyermek tehetséges valamiben.

Sok múlik a szülőkön, tanárokon

– Mit tehet a szülő a gyermeke tehetségének kibontakoztatása érdekében? – tettük fel az újabb kérdést az oktatási igazgatóhelyettesnek.

– Valójában nagyon lényeges, hogy a szülők és a pedagógusok idejekorán felismerjék egy gyermek átlagon felüli képességeit, és igyekezzenek olyan közeget, tevékenységkört nyújtani csemetéiknek, amely esélyt ad a tehetségük kibontakoztatásához.

– A tehetség felfedezésében és pontos „beazonosításában” nagy szerepe van a szülőknek és a pedagógusoknak, fontos a reális gyermekismeret, a pedagógiai érzékenység és tapasztalat – válaszolta Dobos Zoltánné, aki azt is elárulta: az iskola sokat tehet a „siker” érdekében.

– Fontos, hogy lehetőségünkhöz mérten, már első osztálytól teret adjunk a tehetség kibontakoztatásához, a gyakorláshoz, a céltudatos fejlesztéshez. Az Eötvös gyakorlóiskola többféle programot kínál már a legkisebbeknek is, gondolok itt az idegen nyelvi tehetséggondozásra angol, német, francia nyelvből, valamint a matematika, testnevelés és ének-zene tehetséggondozó foglalkozásokra.

Ne erőltessük rá a gyerekekre!

– A tanórán kívüli tevékenységek táborában is egymást érik a lehetőségek: évfolyamszintű célirányos tehetséggondozó programokon vehetnek részt a diákok matematikából, magyar nyelv és irodalomból, rajzból, testnevelésből. A szakköri keretek között működő foglalkozások is a tehetségkibontakoztatást szolgálják.

– Nagyon fontos azonban, hogy a fejlesztés kényszermentes, önkéntes legyen, hiszen csak így érhető el, hogy a gyerekek örömmel vegyenek részt a különféle programokon, és derűs gyermekkoruk legyen!

Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!