Nyíregyháza hírei

2014.10.02. 07:45

Szebben csörög a szomszéd diója

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az elmúlt hetekben egyre több a dió-, kukorica- és falopásról érkezett rendőrségi hír.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az elmúlt hetekben egyre több a dió-, kukorica- és falopásról érkezett rendőrségi hír. Míg ősszel a városi ember a lehulló, színes faleveleket csodálja és az eső miatt panaszkodik, addig a jó gazda a betakarított diójában, kukoricájában, almájában, burgonyájában gyönyörködik.


Dr. Tarcsa Csaba: A rendőrség rendszeresen él a szabálysértési őrizet lehetőségével.


Már ha marad belőle valami, és nem válik az egész éves munka gyümölcse (és zöldsége) a terménytolvajok martalékává. Mit tehet ilyenkor a gazdálkodó? Retteneteset káromkodhat, majd a hatóságokhoz fordulhat, akik ha „munka” vagy cipekedés közben lepik meg az enyves kezű szüretelőt, saját jogkörükben intézkednek.

Együttműködés és képzések

– Terménylopás esetén – a körülmények függvényében – a rendőrség tulajdon elleni szabálysértés vagy lopás bűncselekmény miatt indít eljárást. A törvényi feltételek fennállása esetén a rendőrség rendszeresen él a szabálysértési őrizet lehetőségével. Csak az elmúlt egy héten hét embert vettük őrizetbe a megyében terménylopások miatt – tájékoztatta lapunkat dr. Tarcsa Csaba r. dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Hozzátette: az ilyen lopások megelőzése, az elkövetők tetten érése, illetve a már megtörtént cselekmények felderítése érdekében a rendőrség a megyében szorosan együttműködik, közös szolgálatokat lát el erdészekkel, mezőőrökkel, polgárőrökkel, vadásztársaságokkal és közterület-felügyelőkkel.

Ehhez azonban fel kell és kellett őket készíteni: képzés során a hatályos jogszabályok mellett többek között intézkedéstechnikai és kommunikációs tréningen is részt vesznek és vettek. Dr. Tarcsa Csaba szerdai beszámolója szerint jelenleg 190 hivatásos vadász, 72 halőr, 36 közterület-felügyelő, 101 mezőőr és több mint 6000 polgárőr segíti a rendőrség munkáját.

– Ugyanúgy, mint a mezőőröknek, az erdészeknek is az értékek védelme a feladata – mondta el érdeklődésünkre Debreczeni Ferenc, a Nyírerdő Zrt. igazgatási osztályvezetője.

– Nagyon szoros az együttműködésünk a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a tűzoltósággal és az egyéb rendészeti szervekkel, valamint a vadászkamarával. Közös járőrözéseket szervezünk, hiszen a Nyírerdő közel 60 ezer hektár állami erdőt kezel. Télen megnő a falopások és egyéb bűncselekmények száma ezeken a területeken, ezért fokozottan kell óvnunk az állami tulajdont.

Kelendő az „ingyen” fa

– Erdészeink rendészeti vizsgát tettek, így a jogszabálynak megfelelően járnak el. Értesítik a rendőrséget, kiérkezésükig pedig visszatartjuk az elkövetőt és az eltulajdonított fát (a téli időszakban ez a legjellemzőbb) vagy vadat. A hatóság pedig feljelentést tesz az ügyben – tájékoztatta lapunkat Debreczeni Ferenc.

 

Közös összefogással

– Vaján minden rendben – mondta el lapunk érdeklődésére Sipos György helyi gazdálkodó, akit szerint a településen nem jellemző a terménylopás, köszönhetően az önkormányzat, a polgárőrség és a környékbeli gazdák közös erőfeszítéseinek.

– Én is szoktam egy haverral éjszakánként kijárni az almásomba, hiszen jobb félni, mint megijedni. A választáshoz közeledve az önkormányzatok is „izzítják” a mezőőröket, így most nem hallottam környékbeli lopásról. Van, aki pótkocsival beviszi a leszedett almát a kutyával őrzött telephelyére, ahol biztos helyen van – mondta Sipos György.

 

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!