Nyíregyháza hírei

2014.10.20. 07:28

Veszélyes a vízes úttest

Nyíregyháza - Más vezetési technikát igényel az évszakváltás.

Nyíregyháza - Más vezetési technikát igényel az évszakváltás. Néhány napja még tombolt az indián nyár. Láttunk stráfkocsit hajtó bácsit félmeztelenül, talán túlságosan is a szebbik arcát mutatta az október. Aztán a hét közepén megnyíltak az égi csatornák, az évszakhoz méltó körítéssel érkezett a hűvös idő. Az emberi szervezetet megviseli a változó klíma. A járműveket, a gumikat nem különben. Más vezetési technikát igényel az évszakváltás.

Időszerű az átállás, felesleges megvárni a még rosszabb időt, érdemes elkerülni a sorban állást a gumisnál. Kopott gumikkal egyébként sem szabad veszélyeztetni az utasok testi épségét. A közelgő óraátállítás miatt is időszerű arra emlékeztetni, hogy a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek.


Bordás Béla: A közút veszélyes üzem, ezért aztán fő az óvatosság.


A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló, úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll.

– A következő hetekben november elejéig célszerű ellenőrizni, ellenőriztetni a gumiabroncsokat – ismertette javaslatcsomagját Bordás Béla közlekedési és baleseti tudósító, városgondnok. – A téli gumit szakembernek kell átvizsgálnia, neki kell megítélnie, hogy alkalmas-e a hideg hónapokra. Gondosan szükséges elraktározni a nyári gumit. Mivel a gépjármű folyamatosan kopik, időszerű lehet az olajcsere, miközben a fagyálló és a hűtőfolyadék is szem elé kerül. Az ablaktörlőlapátokat elöl és hátul is át kell nézni. A hideg és meleg levegő befújásának megvizsgálása sem elhanyagolandó tényező. Motorikusan úgyszintén tüzetesen szemügyre kell venni a gépjárművet. Ha csak egy hibát észlelünk a világító berendezésben, már alkalmatlan a közlekedésre.

A közút ugyanis veszélyes üzem. Nem csak önmagunk, hanem az utasok biztonságára kell ügyelni, ehhez ép, tiszta autóra kell. Minden időben meg kell győződni indulás előtt a menetokmányok érvényességéről, a gépjármű megfelelő műszaki állapotáról, a régebbi típusokra pedig fokozottabb odafigyelésre van szükség. A városban egyébként hamarosan lesznek ingyenes átvizsgálások, élni kell a lehetőséggel.

 

Hagyományos az akció

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztálya, a megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége minden évben megrendezi az immár hagyományosnak számító őszi-téli átállásos akcióját. A rendezvény szervezői a rendőrség, a közreműködő hatóságok és cégek ilyenkor nem csak a gépjárművezetőket, hanem az egész családot, a gyerekeket is várják, akiknek olyankor színező sarok, puzzle játék, valamint motor-szimulátor és úgynevezett részeg szemüveg áll majd rendelkezésükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!