Nyíregyháza hírei

2014.11.05. 14:35

A szabolcsi honvédek aranykönyve

Nyíregyháza - Honismereti tudományos konferencia a Jósa András Múzeum dísztermében.

Nyíregyháza - Honismereti tudományos konferencia a Jósa András Múzeum dísztermében.Amikor dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója megnyitotta az „…unokáink leborulnak” című, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc világ- és magyarországi történetének közvetlen és közvetett következményeit bemutató tárlatot a Jósa András Múzeumban, virtuális lavinát indított el. Azóta javában látogatható a tárlat, hömpölyögnek is az iskolai osztályok, ismerkednek a gazdag mementógyűjteménnyel. Az érdeklődők tizenhat tablón követhetik nyomon a szabadságharc utáni eseményeket, mindemellett számos eredeti tárgyat is szemügyre vehetnek.

Látható Parlaghy Vilma 1885-ben festett portréja Kossuth Lajosról, melynek különlegessége, hogy a művésznő három példányban készítette el a festményt, és a Nyíregyházán kiállított művet lehet megtekinteni a legritkábban, mivel azt a Parlament épületében őrzik.

Szerda délután a megyei honismereti egyesület szervezett a témához kapcsolódó tudományos konferenciát. Dr. Szabó Géza egyesületi elnök szuggesztív bevezetőjében megjegyezte, hogy 1848-49 a nemzeti emlékezet legfontosabb része, a magyar nemzettudatban minden más történelmi esemény fölé emelkedik, és mindig van aktualitása. Dr. Bene János múzeumigazgató a szabolcsi honvédek aranykönyvét nyitotta ki a hallgatóság előtt, ami egy közel két évtizedes kutatómunka eredménye.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!