Nyíregyháza hírei

2014.11.21. 19:38

Igen, van esély a túlélésre!

Nyíregyháza - A fej-nyaki daganatok okairól is szó volt a konferencián. Az időben diagnosztizált rák kezelhető.

Nyíregyháza - A fej-nyaki daganatok okairól is szó volt a konferencián. Az időben diagnosztizált rák kezelhető.

Aki abba az illúzióba ringatja magát, hogy fiatalként nem veszélyezteti a méhnyakrák, az téved.

– Csak a mai napon négy nőgyógyászati daganatos beteget műtünk itt Nyíregyházán; a legfiatalabb 27, a legidősebb 67 éves - Ez volt dr. Pap Károly szülész-nőgyógyász főorvos előadásának egyik olyan mondata, amelyre mindenki felkapta a fejét. Pedig a Jósa András Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályának vezetője olyan közönség előtt beszélt a méhnyakrákról, melynek tagjai már legyőzték a tüdő-, mell-, prosztata- vagy májrákot. Túl vannak a műtéten, a kemoterápián, s egy olyan közösséghez tartoznak, ahol egymás társai a gyógyulásban.

Megtízszereződött

– A Rákbetegek Országos Szervezete jövőre lesz 25 éves, s azóta sem teszünk mást, mint segítjük és támogatjuk a daganatos betegeket, ott állunk a hozzátartozók mellett, hiszen a rák az egész család életét változtatja meg – mondta Szabó János országos elnök. A szervezet Nyíregyházi Napforduló Szolgálata „Rólunk csak velünk együtt” címmel szervezett konferenciát, ahol a különböző daganatos megbetegedések okairól, tüneteiről volt szó, de hallhattak a résztvevők a pozitív traumafeldolgozásról, a rendszeres mozgás egészségmegőrző hatásáról is.

A szakmai program levezető elnöke, dr. Juhász Lajos címzetes egyetemi docens, az MTA doktora elmondta: a daganatos betegek száma az egész világon nő. Hazánkban alig több mint 5 év alatt 9,7-szeresére emelkedett a számuk.

Szűrés és kezelés

– A 45 éven aluli nők 2. leggyakoribb haláloka a méhnyakrák, Magyarországon naponta egy nő hal meg emiatt, pedig tudjuk szűrni és kezelni – nyomatékosított dr. Pap Károly, és ezzel azonnal szembe is állított egy másik tényt: a 2000-es évek elején az ingyenes méhnyakrák-szűrésre behívott 100 nőből mindössze hárman mentek el. Ezen az arányon javíthat sokat, hogy már a védőnők is elvégezhetik a szűrést, s ha a nők 70 százaléka 3 évente – rendszeresen – megjelenne a vizsgálaton, akkor nem 400-an veszítenék az életüket emiatt, hanem a betegek fele megmenthető lenne.

– Mondják el az ismerőseiknek, unokáiknak, gyermekeiknek, hogy az időben felfedezett méhnyakrák akár egy kis műtéttel is gyógyítható, a szűrésekkel pedig 5–15 évre előre meg tudjuk mondani, hogy mekkora a rák kialakulásának a veszélye. A HPV elleni védőoltással már minimálisra tudjuk csökkenteni annak az esélyét, hogy ez a rák okozza a mai 12-13 éves kislányok halálát felnőtt vagy idős korukban – fogalmazott az osztályvezető főorvos.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!