Nyíregyháza hírei

2014.11.04. 09:05

Magasra szökhet a váltó-láz

Nyíregyháza - Vasárnap hajnalban megjelentek a 2015-től érvényes kgfb-tarifák.

Nyíregyháza - Vasárnap hajnalban megjelentek a 2015-től érvényes kgfb-tarifák.Képletesen eldördült a startpisztoly, a versenyfutás elkezdődött. Kötelező ilyentájt leróni a tiszteletköröket, a nagyközönség árgus szemekkel figyel, és ha úgy gondolja, cselekszik.

Mindenesetre a mustra javában tart. Ugyanis a jogszabályi előírásoknak megfelelően legkésőbb november 2-ig kellett közzétenniük a jövő év január 1-jétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáikat azoknak a biztosító társaságoknak, amelyek az új esztendő első napjától módosítani kívánnak díjaikon.

Érdemes váltani?

Annak rendje és módja szerint a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank, a szakmai szervezet, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), illetve az egyes biztosítók honlapjain vasárnap hajnalban meg is jelentek a 2015-től érvényes kgfb-tarifák. Becslések alapján mindez az autósok több mint felét érinti: az összes, megközelítőleg 4 millió 167 ezer jármű 52 százaléka, azaz 2 millió 167 ezer kgfb-szerződésének évfordulója január elseje.

– Érdemes váltani? Mi számít ilyenkor a mérlegelésnél? Aktuális a téma, kérem, foglalkozzanak vele! – javasolta hűséges olvasónk, Bojti Róbert Orosról.

Nos, 2013 első napjától szabaddá vált a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac díjhirdetési rendszere. Eszerint a biztosítók év közben is, bármikor módosíthatják díjaikat, korábban erre évente egyszer volt lehetőség. A már megkötött szerződések díja a következő biztosítási évfordulóig változatlan marad.

Beszédes adatok

– Szeptemberben aki új- vagy használt autót vásárolt, évi 25 526 forintért tudott rá kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötni, míg akinek ekkor járt le az egy éves biztosítása, az 16 800 forintos átlagdíjon talált magának új biztosítást - közölte a netrisk.hu internetes alkusz cég illetékese. A piacvezető online alkusz felmérte azt is, hogy miképpen alakultak ez év elejétől a kgfb-díjak. Az átlagdíj az év első napján 19 900 forint volt. Ez szeptember elsejére 22 515 forintra emelkedett, de a díjnövekedés nagyon függött az autó motorjának a teljesítményétől.

Például az alap - A0 - kategóriába tartozók közül, a 75 kilowattnál kisebb teljesítményű kocsik tulajdonosai 23 615 forintért köthettek kötelező biztosítást szeptemberben. Náluk 6,97 százalék volt a díjemelkedés az év eleje óta.

A 76-150 kilowattos kategóriában 31 459 forint volt a szeptemberi átlagdíj, míg a 150 kilowattnál nagyobb járművekre 41 642 forint átlagdíjon lehetett kgfb-t kötni. Az előbbinél 13,3, míg az utóbbinál 38,1 százalék volt a díjemelkedés az év elejeihez képest.

– A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampányban 200-250 ezer biztosítót váltó autósra számítok - említette Csikós Dániel, az első magyar online biztosító, a Genertel vezérigazgatója. – Amíg 2008-ban a 32 ezer forintos éves átlagos kgfb-díjhoz alig több, mint 20 ezer forint kárkifizetés tartozott, addig az idei második negyedévben az átlagdíj nem érte el a 20 ezer forintot, míg a kárkifizetés 16 ezer forint volt. Amennyiben a kárkifizetésekhez hozzáadjuk a biztosítók költségeit is, akkor már kifejezetten veszteséges ez az üzletág, így a díjak alakulásában látszódó trendforduló ennek szükségszerű következménye.

Folyamatosan növekszik a gépjármű állomány - főleg a használt kocsik behozatalával -, miközben az üzemanyagárak csökkenésével az egyes autók is többet futnak az utakon. A legnagyobb költségnövekedést az okozza, hogy ezzel arányosan emelkedik a személyi sérüléses balesetek száma is.

KM–LTL

Egységes előírás

A kgfb-törvény 2010. január 1-jétől eltörölte azt, hogy minden járműre egységesen az év első napjától az utolsóig kössenek kötelező biztosítást az autósok. A 2010 előtt vásárolt járműveknél maradt a január elsejei kgfb-évforduló, viszont a később vásároltaknál mindig a vásárlás napján „fordul” a kötelező biztosítás, vagyis azzal a nappal lehet biztosítót váltani. Az eltelt négy évben már a forgalomban lévő járművek fele sem tartozik az év végén biztosítót váltók körébe, így a megszokott novemberi kampánynak csökken a jelentősége.

Európában a legalacsonyabb

Magyarországon a kgfb-átlagdíj a legalacsonyabb Európában. A magyar piaci átlagdíj 64 euró, miközben Olaszországban 436, Belgiumban 306, Németországban 228, Görögországban 267, Romániában 115, Lengyelországban pedig 103 euró az éves kötelező biztosítás átlaga. A magyarországi átlagdíj az idén - az első féléves adatok alapján - 19 887 forint volt. Ennek az olasz tarifa csaknem a hétszerese, a belga csaknem az ötszöröse, míg a németek 3,5-szer ennyit fizetnek a kötelező biztosításért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!