Nyíregyháza hírei

2014.12.05. 13:31

Az Amazonas világába csöppenhetünk

Nyíregyháza - Az élményen túl több faj megmentését is szolgálja az állatpark újdonsága: a Viktória ház.

Nyíregyháza - Az élményen túl több faj megmentését is szolgálja az állatpark újdonsága: a Viktória ház.– Hatalmas sikere volt a Zöld piramisnak 2010-ben, amely az Ócenáriummal együtt Indonézia, illetve Ázsia állatvilágát mutatja be – utal a legutóbbi attrakcióra Gajdos László igazgató.

– A siker arra ösztönzött minket – köti össze a következő lépéssel –, hogy megragadjuk az újabb lehetőséget. Amikor két évvel ezelőtt pályázatot írtak ki állatkertek fejlesztésére, a várossal közösen elindultunk, s végül a honi állatkertek közül csak a mi pályázatunk nyert.

Ez egy 500 millió forintos projektnek indult, amelynek felét uniós forrás, a másik felét önerő adta; utóbbin a város és az állatpark egyenlően osztozott. Később azonban – Gáva Attila látványos terveit tovább gondolva – mindannyian álmodtunk egy nagyot, s kiderült: ezt 500 millió forintból nem lehet megvalósítani.

A város nagyvonalúan hozzátett még 140 millió forintot, így vághattunk bele a Viktória ház építésébe, s alig egy év elteltével el is készültünk. Ebben egy dél-amerikai gyűjtemény kapott helyet, benne ritka, különleges állatokkal, de inkább különleges élőlények házáról beszélhetünk. Maga a névadó, a Victoria amazonica, az amazonasi tündérrózsa is ez a kategória, hiszen a levele elbír egy kisgyereket. A ház központi részében egy páncéloshüllő-gyűjtemény kapott helyet, tanyázik ott majd mississippi aligátor, kajmán, kubai krokodil.

Ezek mind különleges állatok: az Argentínából érkezett mississippi aligátor például csaknem 5 méteres hosszú, a kubai krokodil pedig a kipusztulás szélére sodródott, ám mi bemutatjuk egy szép példányát. Egy nőstényt, amelyhez majd szeretnénk egy hímet is, megfelelő körülményeket biztosítva a szaporodásukhoz – érint egy küldetést az igazgató.

Egy esőerdő meglepetései...

Az állatpark ugyanis több mint 60 fajmegmentési programban vesz részt, s a Viktória ház abban is különleges, hogy itt szinte csak olyan állatokat mutatnak be, amelyek ilyen programokban szerepelnek.

No de élmény lesz a hatalmas röpde is, ahol mindenféle madársereglet repked majd a látogatók feje fölött. Itt majd fel is hívják a figyelmet, hogy esetleg hullhat valami az égből – de hát egy őserdőben sok minden megtörténhet, így az is, hogy egy fán csüngő lajhár néz velünk farkasszemet...

– Azt tapasztaltuk, hogy a vizes élőhelyeket nagyon szeretik a látogatók, ezért bemutatjuk az Amazonas vízi világának nem is olyan kis szeletét. Egy nagyon szép édesvízi akváriumrendszert építettünk ki, ahol egyszerre látjuk a víz alatti és a víz fölötti élővilágot, parton szaladgáló selyemmajmocskákkal, víz fölött repülő tukárral. A kaktuszsivatag különlegessége a csupasz turkáló: ez az állat a föld mélyén él, de kialakítottunk egy olyan élőhelyet a számára, ahol rejtve érezheti magát, ám a látogatók is láthatják.

– Az állatpark tartalmas kikapcsolódást kínálva szórakoztat, nemzetközi fajmegmentési programokban vesz részt, és nagy a felelősségünk az ismeretterjesztésben. Sze­retnénk oktatni, nevelni – s nemcsak össztársadalmi szin­ten, hanem szakmai berkekben is. Úgy érezzük, sokat tettünk azért, hogy Magyarországon megváltozzon az állatkerti kultúra.

– Az egész világon hihetetlen virágkort élnek az állatparkok, Magyarországon is több mint 3 millió látogatót vonzanak évente. Büszkék vagyunk rá, hogy a legkeresettebb vidéki állatkert a miénk, Nyíregyháza legnépszerűbb turistalátványossága is, és országosan is csak kevesen előznek meg minket. Az idén közel 450 ezer látogatóval büszkélkedhetünk, s remélem, ezzel az újdonsággal tovább nő a látogatók száma – osztozhattunk Gajdos László optimizmusában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!