Nyíregyháza hírei

2014.12.05. 09:31

Csizmácskák az ablakpárkányon

Nyíregyháza - Mindegy, hogy ki lapul a jelmez alatt, a lényeg, hogy örömet szerezzen!

Nyíregyháza - Mindegy, hogy ki lapul a jelmez alatt, a lényeg, hogy örömet szerezzen!

Izgatott gyermekzsivaj fogadott a városházán, a lépcsőn szaloncukrot szorongató kisfiú mesélte anyukájának, milyen volt a Mikulás ölében ülni. „Dióillata volt a szakállának. Szerintem szereti…” – magyarázta csillogó szemmel. A Télapó egy ideje már a Kossuth téren felállított faházban várja a kicsiket és szüleiket, de három napra beköltözött a városháza folyosójára, ahol december 3-án és 4-én közel háromezer kívánságot suttogtak el neki. A piros ruha és fehér szakáll alatt negyven éve ugyanaz az ember várja a téli ünnepet; Szántó Sándor 1974-ben öltött először Mikulás-jelmezt.

– Négy évtizede játszottam egy darabban, ahol álbajuszt és -szakállt kellett ragasztanom. Néhány nappal később, december 6-ához közeledve megkértek, legyek én a Télapó. Nagyon megtetszett ez a szerep, azóta sem tudok lemondani róla – mesélte Nyíregyháza Mikulása. Kérdésünkre, hogy mit üzen a megyében élő gyerekeknek, mosolyogva azt felelte:

– Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, mert okosak, bátrak, őszinték – és rosszak. Maradjanak ilyenek mindig! – nevetett Szántó Sándor.

Humoros és szórakoztató

– A Marso Kft.-nél szinte a kezdetektől hagyománya van a Mikulás-várásnak – mondta Csákiné Hegedüs Rita marketingvezető.

– Ilyenkor minden nyíregyházi munkatárs meghívást kap a zártkörű bulira, amit Nyíregyháza valamelyik éttermében, szórakozóhelyén rendezünk. Kezdetben valamelyik tulajdonos öltözött be Mikulásnak, majd egy-egy régebben itt dolgozó kollégára „ruháztuk rá” ezt a szerepet. A buli elején az ügyvezető röviden beszél az évről, az eredményekről és a jövő terveiről, majd következik a vacsora. A rendezvény hangulata inkább humoros és szórakoztató, egy-egy humorista is fellép, az új kollégáknak pedig mindig valamilyen érdekességgel kell előrukkolniuk. Az este mindig táncé, az éneklésé, amire azért is van szükség, hogy a munkatársak ne csak a napi munkavégzés keretében, de egy felszabadult légkörű este alkalmával is megismerjék egymást.

Kevés az olyan cég, amely kifejezetten arra szakosodott, hogy az ünnephez közeledve igény szerint házhoz küldje a Télapót, örök emléket és hatalmas örömet szerezve ezzel a kicsiknek. Éppen ezért a Főtaxinál évek óta népszerű szolgáltatás a Mikulás taxi. – December 5-én és 6-án megrendelésre házhoz megy néhány kollégánk és külsős segítőnk; Mikulás-jelmezbe bújva adják át a szülők által összeállított csomagot a gyermekeknek – nagyon sok család él ezzel a lehetőséggel – mondta el érdeklődésünkre Érsok Anita asszisztens.

Fontos a kakaótartalom

Néhány nap múlva mindenki csokimikulást eszik majd. De melyiket érdemes meg(v)enni? A kínálat óriási, a minőség az ehetetlentől a vállalhatóig húzódik, kevés az igazán jó minőségű csokimiku; az árak széles skálán mozognak: a több ezer forintostól a pár százas ajánlatig. Ha megtehetjük, a kicsit drágább, jobb minőségű, tényleg csokoládéból készült Mikulások közül válasszunk, ha bevonómasszából van a figura, inkább csak dísznek vegyük meg!

A csúcsminőséget csokimikulásban is az képviseli, amit cukrászmester készít. A legfontosabb az alapanyag, ezekben a termékekben a kakaótartalom tejcsoki esetében 40, étcsokinál 50–60–70 százalék, ráadásul nincsenek bennük azok az anyagok, amiket az édesipar használ, hogy hosszabban eltartható és kifogástalan küllemű legyen az áru.

KM-CSA, TG

Amit a csoki minőségével kapcsolatosan tudni érdemes

Az Édességgyártók Szövetsége és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakemberei kidolgoztak egy „Minőség ABC”-t, ezzel szeretnék segíteni a fogyasztókat a könnyebb eligazodásban.

Címke, csomagolás: A vásárlást érdemes minden esetben a termék címkéjének elolvasásával kezdeni. A címkén megtalálható többek között a termék pontos neve, valamennyi összetevője, lejárati dátuma, és a forgalmazó vagy gyártó neve, címe. Szerepelhet rajta az is, hogy a termék mennyi kalóriát és hány gramm fehérjét, zsírt, illetve szénhidrátot tartalmaz.

Összetevők és tápanyag-megjelölés: Az összetevők adják a legbiztosabb támpontot a termék minőségére nézve. A valódi csokoládé legalább 35 százalékban tartalmaz kakaó-szárazanyagot, amiből legalább 18 százalék a kakaóvaj, és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó-szárazanyag. A kakaós bevonók ehhez képest alacsonyabb kakaótartalmúak.

Dúsítók: A csokoládék készítéséhez gyakran használnak dúsítóanyagokat, egyrészt a tápanyagtartalom növelése, másrészt ízesítés céljából. A termék minősége akkor igazán jó, ha a dúsít- vagy ízesítő adalék legalább 15–20 százalékban található a termékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!